De Discovery Thematuin in de Botanische tuin van Wellington

Een klein gedeelte van de Botanische tuin in Wellington (Nieuw Zeeland) had nog niet een aansprekende functie. Dit kwam mede door de moeilijke ligging tegen een helling. De landschapsarchitecten van bureau ISTHMUS zagen deze situatie juist als een uitdaging en kwamen met het ontwerp voor de Discovery Garden, een tuin waar kinderen en hun familie spelenderwijs kunnen leren over het thema; hoe planten ons op allerlei manieren behulpzaam zijn.

Het zijn vaak heel vanzelfsprekende producten en objecten waarvan we ons niet eens meer bewust zijn dat planten de basis vormen. Materialen van planten, zoals hout zijn verwerkt in wanden, gevelbekleding, afwerking in het interieur en meubilair. Ook vlonders, palisade hekwerken en houten schuren kregen een plek in de thematuin,

Planten zijn ook de basis voor veel van ons voedsel, bouwmaterialen en medicijnen, maar ook voor iets wat ogenschijnlijk heel simpel is, zoals papier (of appeltaart).

Door het tonen van bepaalde planten met daarbij de producten die daarvan zijn gemaakt wordt het voor kinderen heel inzichtelijk.

Het zijn niet alleen tastbare producten waar planten de basis voor vormen. Maar ook is er aandacht voor schone lucht en hoe planten bijvoorbeeld voor schaduw kunnen zorgen, microklimaten kunnen bewerkstelligen, voor prettige zitplekken kunnen zorgen en ons een gevoel van welbehagen geven.

Ook de eigenschap van het aanmoedigen grotere gemeenschapsverbindingen aan te gaan (cohesie) wordt in de Discovery Garden niet overgeslagen, hoe moeilijk sommige onderwerpen ook over te brengen zijn aan kinderen, waarbij we vooral niet de rest van de familie moeten vergeten.

Websites: isthmus.co.nz & Landezine.com