Karaktervolle schaduwplanten met exotische uitstraling

De meeste tuinen beschikken over schaduwplekken. Dit kan te maken hebben met de ligging van de tuin, schuttingen, een grote boom of heester etc. Gelukkig is er veel keuze aan schaduwplanten, en dus ook genoeg keuze voor tuinen met een tropische uitstraling.

We spreken van schaduw als er ’s zomers minder dan drie uur per dag direct zonlicht, of langere tijd gefilterd licht op de planten schijnt. Vooral in de lichtere schaduw van bladverliezende bomen en struiken of voor een muur, kan een verrassend groot assortiment vaste planten groeien.

De meeste schaduwplanten zijn zogenaamde bosplanten. Ze groeien van nature onder bomen en struiken en de bloei valt vaak in het voorjaar. Op dat moment zit er nog geen blad aan de takken en daar maken bosplanten gebruik van. Maar er zijn ook zomer- en herfstbloeiende schaduwplanten, zoals herfstanemonen (Anemone), hartlelie (Hosta) en Japanse wasbloem (Kirengeshoma).

De ruime keuze brengt met zich mee dat er ook voor veel tuinstijlen schaduwplanten zijn. Zelfs voor een tuin met een tropische uitstraling kunnen we met ons klimaat nog behoorlijk uit de voeten.

De volgende 10 planten komen hiervoor in aanmerking;

1 – Syneilesis palmata ‘Kikko’

bron Soules Garden

De Syneilesis palmata ‘Kikko’ staat bij veel plantfanaten in hun wenslijst. De plant met zijn beetje “gekke” bladeren zijn voorzien van een zeshoekig patroon (kikkou in het Japans). Deze kikkou verdwijnen met het stijgen van de temperatuur. Nieuwe bladeren zijn voorzien van een fluweelachtig laagje.

2 – Coniogramme emeiensis ‘Golden Zebra’

bron Screenshot YouTube/tropical Gardening

De bamboevaren is steeds vaker winterhard in De Lage Landen. Aan de bovenzijde zijn de smalle bladeren voorzien van een lichtgroene doorschijnende streep die de sporen aan de onderzijde laten zien. Daarom de cultivar-naam ‘Golden Zebra’.

3 – Liriope muscari ‘Emerald Goddess’

bron; nurseriesonline.com.au

Dit is een redelijk nieuwe Liriope. De bloemen zijn sterk en bloeien van juni tot in september. Toch is deze uitvoering meer gewaardeerd voor het donkergroene, overhangende blad. De plant kan goed tegen langere periodes van kou en droogte. Zijn compacte groeiwijze maakt hem ook een prima bodembekker. Een echte plant van deze tijd!

4 – Blechnum chilense

bron; indian medicine plants

Deze varen heeft een echte tropische uitstraling, hij is dan ook een echte exoot. Zijn naam laat daar geen twijfel over bestaan. De plant groeit langzaam maar kan ook zomaar in een jaar tijd driemaal zo groot worden. Veel hangt er van af of de plant zich gelukkig voelt. Meng genoeg compost en zorg voor genoeg vocht in een doorlatende grondlaag.

Langzaam maar zeker ontstaat er een klein stammetje waardoor de plant op een miniatuur van de (populaire) boomvaren (Dicksonia antarctica) lijkt.

5 – Peltoboykinia watanabei

bron wikicommons Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Deze plant voelt zich prima in halfschaduw. Ten onrechte is de plant wel wat onbekend. De fraaie diepingesneden bladeren kunnen een hoogte bereuiken van 40/50 cm. Daarboven bloeien in de periode juli/augustus wit tot zachtgele bloemen. Ook deze bosplant voelt zich thuis in een humusrijke, doorlatende en vochthoudende grond. Net als in het bos.

6 – Cardamine trifolia

wikimedia commons Jan Eckstein

Cardamine trifolia is een traag groeiende bosplant. Hoewel hij niet een echt tropisch voorkomen heeft kan het frisse, fijne blad, wat in kussentjes groeit, een prima contrast vormen voor planten met grote karaktervolle bladeren. De plant is inheems in het alpengebied en is vaak te vinden in de nabijheid van beuken.

7 – Kirengeshoma palmata

bron; IVerde

De Japanse wasbloem bloeit in augustus/september. Een volwassen exemplaar heeft een hoogte van+/- 70 cm. Ook als de plant niet meer bloeit bieden de lichtgroene bladeren genoeg sierwaarde. Ook bij deze bosplant weer een humusrijke samenstelling van de grond. Deze plant verdraagt niet veel boomwortels in zijn nabijheid.

8 – Polystichum aculeatum

bron; IVerde

De stijve naaldvaren (Polystichum aculeatum) is een varen uit de niervarenfamilie (Dryopteridaceae). De plant is in Nederland zeldzaam in het wild en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of iets in aantal toegenomen. De plant wordt ook in de siertuin gebruikt. In Zuid-Limburg wordt de soort soms aangetroffen in bossen of op muren.

9 – Epimedium stellatum

Epimedium stellatum. Met lange bladeren

Epimedium is een geslacht van ongeveer 25 soorten overblijvende kruiden. Veel soorten zouden geslachtsdrift-opwekkende eigenschappen hebben. Volgens overlevering zou dit ontdekt zijn door een Chinese geitenherder, die verhoogde seksuele activiteit bij zijn dieren waarnam nadat ze van deze planten gegeten hadden. De Chinese naam voor de Elfenbloemblaadjes is yin yang huo, wat letterlijk ‘Geil geitenkruid’ betekent (Laten wij het dan maar op Elfenbloemblaadjes houden).

10 – Hosta ‘Touch of Class’

Foto; Wies Voesten De Stekkentuin

De afgebeelde Hosta is er slechts een in een zeer groot aanbod. Alles over Hosta leest u in dit bericht van Wies Voesten van De Stekkentuin. Wies begon 30 jaar geleden met het verzamelen van hosta’s. In haar tuin heeft zij nu een slingerpad van 50 meter lang omgeven met deze planten. Hosta’s passen bij vrijwel elke tuinstijl.