Grön Bullerskärm, een muurtuin van 170 meter in Stockholm

Op de plek waar eens een 170 meter lang houten scherm moest zorgen voor geluidreductie is een even lang “Living Wall” gekomen. De wand staat langs een sportcomplex in het stedelijk gebied van de Zweedse hoofdstad Stockholm.

De oplevering van de muurtuin heeft plaatsgevonden in 2016, als onderdeel van een gemeentelijk programma om geluidsoverlast aan te pakken.

Hierbij is het streven om minimaal 1 sportcomplex per jaar te voorzien van een manier om het aantal decibellen te verminderen.

Het effect wat de planten hebben op de geluidsreductie is minimaal, de van corten staal vervaardigde wand op zich zorgt voor de geluidsreductie. De beplanting heeft echter wel een grote invloed bij watermanagement en het vergroten van de biodiversiteit.

De wand is beplant met 28.000 jonge planten (in pluggen). De samenstelling van de beplanting zorgt voor een bloeiende ervaring in verschillende kleurenschema’s van de lente tot aan de herfst.

De planten zijn geselecteerd op hun vermogen om een langere droge periode te kunnen overleven en zich te kunnen ontwikkelen in een arme en schrale habitat waar weinig bemesting aanwezig is.

Aan de zijde van het sportcomplex is de wand voorzien van een altijd-groene beplanting. De wand is 30 cm. dik en is aan de binnenzijde voorzien van een soort wol die het water absorbeert. Vervolgens is er een plantensubstraat aangebracht. Aan de bovenzijde zorgt een druppel-irrigatiesysteem voor de watergift.

De wand is geplaatst in 2016 in opdracht van het gemeentebestuur van Stockholm. Het ontwerp is van Landarkitetur. De foto’s zijn gemaakt door Ulf Lundin. Meer info.

TUINENSTRUINEN.ORG

TUINENSTRUINEN.ORG De groene verleiding Webmagazine