Moderne tuin met veel hoogteverschil in Berkeley, Californië

Bij deze relatief kleine tuin is bij het tuinontwerp op een bijna speelse, maar toch ook vooral praktische wijze omgegaan met het hoogteverschil. Het tuinontwerpbureau van Mary Barensfeld is gevestigd in San Francisco dus het kan vrijwel niet anders dan dat Mary veel ervaring heeft met deze extra uitdaging.

De ‘Hilgard Garden’ ligt in een dichtbevolkt gedeelte van Berkeley in Californië. De tuin heeft vorm gekregen op vijf verschillende niveau’s voordat de basis van de tuin is bereikt op het laagste punt. De materialen van waaruit de tuin bestaat zijn hout, staal, graniet en beton.

Het houten dek is gebouwd met behoud van een bestaande boom. De tuinmeubelen zweven boven de strakke vijver op een granieten plaat. Dit gedeelte van de patio geeft het best de sfeer van het interieur van de woning weer. Als de bewoners veel gasten hebben kan er ook op de houten banken gezeten worden. Ook het houten dek kan als plek fungeren om zitgelegenheid te creëren.

De beplanting is in groepen van één soort en moet een geurende beleving zijn op de verschillende etages. De verlichting zorgt ervoor dat ook als het donker is het accent vooral op de hoogteverschillen komt te liggen. De verlichting is subtiel verwerkt in sleuven. Overdag ligt er daardoor minder accent op de wel aanwezige verlichting.

Bij het ontwerp heeft de tuinarchitect zich laten inspireren door een Japans herdenkingspark. Naast de drie Japanse esdoorns en misschien ook de bamboeplanten zien we echter weinig Japanse invloeden.

Achter de opengewerkte staalplaten is een losse beplanting van bamboe te vinden.

Op deze hoogste plek van de tuin heb je de tuin aan je voeten. Het uitzicht op deze plek is ook van hoog niveau. Je kunt namelijk vanaf hier genieten van de ‘skyline’ van San Francisco.

Dit Japanse park zou de inspiratie kunnen zijn geweest voor deze tuin. Bij FloraFocus schreven we al eerder over het Awaji Yumebutai Center

Awaji Yumebutai Center

Website