TuInspiratie van de RHS Chelsea Flower Show 2019

Tuiniers die hun vak of hobby serieus nemen zijn ware speurders naar inspiratie voor nieuwe tuinstijlen, beplantingsplannen en nieuwe tuinplanten en variëteiten. Tuinshows, beurzen, tv-programma’s, tuinbladen, bezoektuinen en natuurlijk het internet zijn daarbij onmisbaar.

RHS Chelsea Flower Show

Het voorjaar en begin van de zomer zijn traditioneel zo’n periode voor het opdoen van inspiratie. De RHS Chelsea Flower Show in Londen is rond half mei een broedplaats van mensen uit het tuinvak en andere tuin-, en plantfanaten vanuit de hele wereld. Het merendeel van de tuinontwerpers komt uit het Verenigd Koninkrijk, maar ook tuin, landschap en beplantingsontwerper, Piet Oudolf (samen met tuinontwerper Arne Maynard) was er eerder te vinden met een showtuin.

Steeds vaker zijn de beplantingen bij de verschillende klassementstuinen op de RHS Chelsea Flower Show van een natuurlijk karakter, dit jaar was dat eigenlijk bij alle showtuinen het geval. Er was dan ook geen enkele formele tuin te vinden. De opkomst van tuinen en beplantingen met een naturalistische grondslag waarin we een ideaalbeeld, met nagebootste natuur, laten zien begon op de RHS Chelsea Flower Show begon zo’n 20 jaar geleden.

Cottage Garden Old Buckhurst in Kent bekijk bericht

De Britse landelijke tuin laat een losse ongedwongen rangschikking van de beplanting zien. Het is de tegenhanger van de ook Britse formele tuin. Eind negentiende eeuw ontstaat er in Engeland een heimwee naar het rustige landelijke leven. Er is behoefte aan het afgeschermd zijn van de harde buitenwereld waarbij de industrialisatie steeds verder oprukt.

Het waren Gertrude Jekyll (1843-1932) en haar goede vriend architect Edwin Lutyens ( 1869-1944) die als reactie op dit heimwee tuinen aanlegden bij landhuizen door Lutyens ontworpen in de Arts & Crafts-stijl. Gertrude Jekyll is hierbij vooral geïnspireerd geraakt door landschapsarchitect en publicist William Robinson (1838-1935). Het is Robinson die als eerste schrijft over de ‘mixed border’. De tuinen vertonen een strakke aanleg waarbij de deelvakken aansluiten bij het huis. De strakke borders zijn voorzien van een beplanting met een natuurlijke groepering. Veelal bestaat de beplanting uit wilde (inheemse) planten en vaste planten. Kleur is hierbij belangrijk.

Deze tuinstijl staat weer volop in de belangstelling en is duidelijk met een ‘Revival’ bezig. Dit jaar zijn er dan ook een aantal tuinen in deze stijl te zien. Van Cottage Gardens wordt je dan ook altijd weer blij en vrolijk.

De paden waren dit jaar bij veel tuinen niet meer recht maar hadden vaker een meer organische vorm aangenomen. Ronde terrassen en pleintjes in plaats van het rechthoekig terras wat we zo lang gewend waren, dit samen met de meer slingerende paden past meer bij de natuurlijke beplanting. De paden zijn vaker onderbroken en zien we weer meer het gebruik van stapstenen. Dit vergroot de mogelijkheid van de tuin om als buffer te fungeren tussen (zware) regenval en drainage of riolering. De mate van buffering wordt gemeten in het runoff-effect.

Bouwwerken in de tuin zoals tuinhuizen en overdekte zitplaatsen hebben ook rondere en meer organische vormen gekregen. Dit gaat ook op voor kunst (werken) in de tuin.

Manchester Garden door Exterior Architecture

De onzekere wereld geeft bij velen een gevoel van onveiligheid, dit is terug te zien in de beplantingsontwerpen. De kleuren zijn meer ingetogen met opvallend vaak de kleur zachtgeel, of de beplanting is juist donkerder en dieper van kleur zoals donkerrood, diep paars en donkerblauw. De tuin is in deze onzekere tijden onze veilige wereld dichtbij huis. Rozen zijn nog steeds zeer populair en worden steeds vaker ook in de naturalistische ontwerpen gebruikt, ze laten zich goed mengen met vaste planten. Er is dit jaar ook een duidelijke stijging te zien in het gebruik van schaduwplanten.

Veel bladplanten in de M & G Garden

Om wat inspiratie te krijgen maken we een rondje langs verschillende grote tuinen, waarbij er drie worden uitgelicht en een aantal andere in een beknopter overzicht met foto’s.

In dit artikel/ga snel naar…

The M&G Garden

De eerste tuin daarbij is de M&G Garden naar een ontwerp van Andy Sturgeon, een zeer succesvolle Britse tuinontwerper. In onderstaande video verteld hij over zijn ontwerp en de achterliggende gedachte.

Deze tuin laat dus de kracht van natuur zien. Natuur weet zich telkens weer te herstellen. Bijvoorbeeld na een bosbrand of een ander, meestal door de mens veroorzaakt probleem

De basis van de tuin zijn de zwartgeblakerde stukken eikenhout. Deze oude en speciale techniek zorgt ervoor dat het hout zeer lang meegaat. De beplanting in deze bosland-tuin bestaat uit veel pioniersplanten, zoals de varens en de recht opgaande staken van de Equisetum.

De naturalistische beplanting is losjes aangebracht in groepen wat het geheel een architectonisch karakter meegeeft. Naast het hout vormen de grote vlakken met natuursteen de basis. Door de tuin loopt een slingerend pad van gravel. De waterloop stroomt door de gehele tuin nadat hij eindigt in een kleine en ondiepe vijver. Water in de tuin is een belangrijk element om dieren aan te trekken en zorgt dus voor een grotere biodiversiteit.

Hillier kwekerij en de voorbereiding

Voor de kwekers is het ieder jaar weer een flinke uitdaging om er voor te te zorgen dat de planten precies in de juiste periode pieken. Bekijk hier een video over zo’n kwekerij. Let daarbij vooral eens op de nieuwe dwergvorm van Weigelia (W. ‘Picobella Rosa’), deze plant past in elke tuin en heeft een lang bloeiseizoen (mei – oktober).

The Trailfinders ‘Undiscovered Latin America’ Garden

De inspiratie voor deze tuin komt van de regenwouden van Zuid Amerika. De tuin, naar een ontwerp van Jonathan Snow, is gebouwd tegen een schuine helling. Tegen de achterwand kwam een levende wand met strakke waterval.

Aan het begin van de waterval profiteren de planten van de gematigde temperatuur (microklimaat). Onderaan de waterval staan planten die van een hoge luchtvochtigheid houden. Er zijn manieren om zelf een verticale tuin te maken met behulp van modulaire systemen.

Anders dan bij de M&G Garden hierboven is hier de naturalistische beplanting meer gemengd. Om een gemengde beplanting aantrekkelijk te maken om naar te kijken is het belangrijk om verschillende bloemvormen te mixen. Schermbloemen zijn daarbij essentieel, zij maken een beplanting natuurlijk. In de natuur zien we veel schermbloemen. Grassen zijn ook onmisbaar in een natuurlijke beplanting. Verder zijn er aren, margrieten, pluimen, knopen, bollen etc. Daarnaast zijn textuur en structuur van blad belangrijk en zorgt herhaling voor meer effect en rust. Lees meer over dit onderwerp

Bekijk hier meer dan 14 uur video’s over de RHS Chelsea Flower Show 2019

The RHS Back to Nature Garden

De ‘Terug naar de natuur’ tuin heeft zijn inspiratie uiteraard vanuit de natuur, het creëren van blijde herinneringen uit de jonge jaren is daarbij een belangrijk aspect. De hertogin van Cambridge was intensief betrokken bij het hele proces van ontwerp tot realisatie, Kate deed dit samen met de ontwerpers Andree Davies en Adam White.

Het middelpunt van de tuin is een boomhut, iets wat jong en oud aanspreekt. Door de natuurlijke bekleding van takken lijkt de boomhut op een vogelnest. Een houten pad loopt op speelse wijze door de tuin.

Een waterval en beekje is een uitdagende plek voor de kleintjes om lekker te prutsen en dammetjes te bouwen, een mooie wijze om kinderen vroeg in hun jeugd in contact met natuur te laten komen.

Ook in deze tuin is de naturalistische wijze van beplanting toegepast. In deze beplanting zien we veel bladplanten in verschillende tinten groen. Hier en daar komt er wat kleur terug in de tuin. Als u gaat werken met veel groene planten dan is textuur en structuur van de planten nog belangrijker als bij een tuin met veel bloei.

De tuin krijgt door het gebruik van bladplanten, met veel verschillende bladvormen en kleuren groen, zijn spanning en aantrekkingskracht. Ook hier geeft herhaling van planten of groepen planten de tuin rust.

Door hout en gravel voor de paden te gebruiken blijft het natuurlijke aspect behouden. Door deze materialen te gebruiken zal regenwater langer in de tuin blijven en zo beter als een buffer fungeren tussen neerslag en de riolering. Als u toch graag met tegels wilt gaan werken dan zou u kunnen overwegen ze iets ruimte tussen de tegels te geven en daar bijvoorbeeld kiezels of sedums tussen te plaatsen.

Meer grote tuinen…

The Greenfingers Charity Garden door Kate Gould

The Savills and David Harber Garden door Andrew Duff

The Morgan Stanley Garden door Chris Beardshaw

The Welcome to Yorkshire Garden door Mark Gregory

The Resilience Garden door Sarah Eberle

The Dubai Majlis Garden door Thomas Hoblyn

Warner’s Distillery Garden door Helen Elks-Smith

The Wedgwood Garden door Jo Thompson

bron coverfoto’s: rhs.org.uk / bron video’s; YouTube – RHS – Hillier