TUINBULLETIN: Erfenis Floriade, Betuwse Tuinenroute, sKBL 5 jaar en Duurzame hoveniers

Duurzame stadswijk erfenis Floriade 2022

In 2022 is Almere het hoofdpodium van de Floriade. Het thema van deze editie is ‘Groene stad van de toekomst’. Deze groene stad is na zijn tijd als tentoonstelling een aanwinst in vergroening en verduurzaming voor de stad Almere. Dit was tevens de grote troef die Almere hierdoor in handen had voor de toekenning als Floriadestad.

De opzet van de Floriade in 2022 (van oorsprong een wereldtuinbouwtentoonstelling) zal breder zijn dan men in voorgaande edities gewend was. De focus komt ditmaal duidelijk te liggen op (internationale) ontwikkelingen op het gebied van groen, gezondheid, huisvesting, werkgelegenheid, voedsel en duurzame energie.

De diverse kavels die worden aangelegd, krijgen allemaal een strook van vier meter breed met bomen en planten, afkomstig uit een familie die start met dezelfde letter. Zo vind je bij de ene kavel alleen groen waarvan de botanische naam start met de letter G en verderop een kavel met groen die start met de letter U. Het hele alfabet komt aan bod. Uiteindelijk gaat het om circa 70.000 soorten groen. Lees verder

Bron: BIIND.NL auteur; Laura Vliek

Tuinevenement: Betuwse Tuinenroute 2019

Kasteeltuin Hemmen

In het kader van de 24e editie van de Betuwse Tuinenroute stellen vijftien enthousiaste tuineigenaren hun tuinen (gratis) open op 15-16 Juni en dertien tuinen op 17-18 augustus, van 10.00 tot 17.00.

De tuinen zijn allemaal heel verschillend van aard waardoor alle bezoekers kunnen genieten en inspiratie op kunnen doen voor hun eigen tuin. Alle deelnemers doen hun uiterste best om hun tuin zo goed mogelijk te verzorgen en delen graag hun kennis en ervaring met U.

De tuinen liggen verspreid over de Betuwe, tussen Arkel (boven Gorinchem) en Hemmen (ten westen van Arnhem). Door onze route te volgen, kunt U genieten van een prachtige tocht door een voor velen onbekend stukje Nederland, de Betuwe, met haar prachtige rivier De Linge en vele pittoreske dorpjes en stadjes.
Voor verdere informatie en foto’s van de deelnemende tuinen,
 www.betuwsetuinenroute.nl

Tuin van Geerte en Bart Hoefakker in Kesteren


stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) viert eerste lustrum

Op 20 februari 2019 bestond sKBL vijf jaar. Opgericht na het Themajaar voor de Historische Buitenplaatsen 2012, in een periode waarin geen actieve landelijke initiatieven bestonden voor de algemene belangenbehartiging van kastelen en historische buitenplaatsen, probeerde ik met de nieuwe stichting een antwoord te geven op de in 2012 vaak gehoorde klacht dat onze KBL zo onzichtbaar en onvindbaar zijn.

Samen met enige oud-vrijwilligers uit het Themajaar werd die handschoen opgepakt en ving een data-inventarisatie aan van alle bestaande Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen zodat een digitaal portaal van start kon gaan. Bron: sKBL
René.W.Chr. Dessing

Bekijk hier een aantal hoogtepunten uit de eerste 5 jaar van sKBL.

Wilde Weelde: Duurzaamste Hoveniers 2018, Tuin & Vlinder en Rozenveld Hoveniers


Anneke Rodenburg (Tuin en Vlinder)

Ik ben Duurzaamste Hovenier 2018 geworden, samen met Rozenveld Hoveniers. Een hele eer! Lopend over de Vakbeurs van de Groene Sector in Hardenberg merk ik dat duurzaamheid soms wel en soms nog helemaal niet leeft in onze groene sector. Als ik terloops bij een groothandel informeer naar duurzaam geteelde beplanting lijkt het alsof men er nog nooit over nagedacht heeft: ‘Tja, daar moeten wij zelf dan ook naar op zoek gaan!’ Lees verder Bron: Wilde Weelde

Eén reactie op “TUINBULLETIN: Erfenis Floriade, Betuwse Tuinenroute, sKBL 5 jaar en Duurzame hoveniers”

  1. Bij de Betuwse open tuinen kom je ook bij een hele leuke kwekerij langs!! Kwekerij Schipper!
    Dicky kweekt niet alledaagse eenjarigen, heeft dahlia’s op pot, een collectie Agapanthus etc.

    Geliked door 1 persoon