Wies Voesten’s Passie voor planten – Cyclamen

Passie voor planten

Cyclamen……………..

“Heb jij nog wensen voor je tuin in het nieuwe jaar”, werd mij de afgelopen dagen gevraagd. Daar had ik gelijk een antwoord op: “Voor 2019 zijn een paar mooie regenbuien ‘op maat’ zeer gewenst, vooral vanaf mei tot augustus”. Mij hoor je niet echt klagen over de droge zomer van 2018. Het kostte wel heeeeel veeeel extra werk en tijd om alles een beetje nat te houden, maar hier was wel genoeg grondwater voorradig. Helaas bevat dat water veel ijzer en zout: we konden de borders er niet mee beregenen, maar gelukkig wel mee bevloeien (vandaar dat ‘extra werk en tijd’). De 300 mm regen die we te weinig hebben gehad, is in de natte decembermaand, met maar 10 zonnige dagen, teruggebracht tot 200 mm. Om het voorjaar niet te starten met een tekort, moeten er in de komende maanden eigenlijk nog wel wat buien (op maat) vallen ………………

Op zich ben ik aardig tevreden over de tuin, al streef ik er naar, dat het natuurlijk altijd beter en mooier kan. Op bezoek in andere tuinen, of bij kwekerijen heb ik het meest oog voor opvallende planten met een mooie bladkleur, -vorm en/of -structuur. Planten bloeien veelal zo’n 4 tot 8 weken, maar wanneer ze daarnaast ook nog sierlijke rode, grijze of zelfs bonte bladeren hebben, blijft een border toch wat langer boeien.

Cyclamen hederifolium foto; Wies Voesten De Stekkentuin

Elk jaar zijn wij vanaf begin januari dagelijks, tussen de bedrijven door, in de tuin te vinden (voor zover het weer dat toelaat). We beginnen met het knippen van helleborusbladeren: door de grote hoeveelheid planten, zijn we daar wel even zoet mee. Maar na al die feestdagen, is het een lust om weer buiten bezig te zijn. Naast Helleborussen vol knoppen en soms ook al met bloemen, genoten we de afgelopen dagen ook al van de eerste bloeiende sneeuwklokjes en van veelbelovende groeipuntjes van irisjes, krokussen, scilla’s, muscari en allerlei andere bolletjes.

Meest opvallend in deze tijd zijn de cyclamen, die hier in grote getalen staan.
Allemaal gekozen om hun prachtige bladeren. De bloemetjes zie ik meer als toegift. Vroeger ben ik ooit begonnen met een paar ‘kamer’-cyclamen, maar die knollen kon ik niet in leven houden: ze stonden of te nat of te droog.
Kort daarna ontdekte ik de tuincyclamen. ‘Voorzichtig’ zijn er 2 exemplaren met verschillende bladvormen aangeschaft: dit om te kijken hoe ze het op de kalkgrond in de polder zouden gaan doen. Dat pakte goed uit: ze hadden het enorm naar hun zin, want het jaar erop stonden er zelfs al een paar zaailingen. Vervolgens heb ik mij wat meer verdiept in het Cyclamen assortiment: dat bleek toch aardig wat meer te omvatten, dan de twee soorten die ik had. Nu ben ik niet zo, dat ik gelijk op jacht ga, maar als ik tijdens mijn uitjes ergens Cyclamen ontwaar, MOET ik even een kijkje nemen. Je weet maar nooit of er wat ‘nieuws’ voor mij tussen zit. Het grijs, groen, of groen- grijs getekend/gemarmerd blad heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. En dan praat ik nog niet eens over die soorten met een bijzondere kerstboomachtige ‘tekening’ in het midden.
In de loop der jaren staat hier een aardige Cyclamen collectie: gekochte (je moet ergens beginnen), maar ook gekregen en geruilde exemplaren en niet te vergeten: de vele zaailingen die hier ondertussen te vinden zijn. Officiële variëteitsnamen heb ik niet (op een paar na), want deze zaailingen hebben wat van de één en wat van de ander meegekregen, waardoor ze niet soortecht zijn.

Cyclamen hederifolium foto; Wies Voesten De Stekkentuin
Cyclamen hederifolium foto; Wies Voesten De Stekkentuin

De twee hoofdsoorten die hier groeien zijn:
1). De herfstbloeiende Cyclamen hederifolium met roze, witte of paarse bloemen, die zich vanaf augustus tot in november laten zien. Tijdens de bloei ontwikkelen zich de bladeren: hartvormig gelobd, vaak gekarteld. De naam Hederifolium zegt het al: dit blad lijkt erg veel op dat van de Hedera (klimop). De planten die hier staan zijn allemaal net even anders: de meesten hebben een opvallende ‘kerstboom’ tekening in het blad, maar er zijn ook mooie effen zilvergrijs- en groengrijs bladigen in de borders te vinden: echte blikvangers.
2). Cyclamen coum staan hier al heel wat langer in de tuin, in meerdere variaties. De kleine niervormige, bijna ronde blaadjes verschijnen in oktober. Ze zijn egaal groen, zilverkleurig, gemarmerd of met een mooie tekening. Coum bloeit van december tot in april met witte, roze of paars-rode bloemen. Ook bij dit soort zijn voor mij de bloemen ondergeschikt aan het blad, waarvan zelfs de onderkant mooi is: roodachtig paars. Vooral de zilverkleurige variëteiten staan prachtig tussen helleborussen, sneeuwklokjes en het ‘zwarte gras’: Ophiopogon planiscapus ‘Niger’.
Er zijn meerdere soorten cyclamen, maar die vereisen vaak meer aandacht: veelal zijn ze niet of minder geschikt voor onze tuin, omdat ze extra gevoelig voor vocht en/of vorst zijn.

Cyclamen coum foto; Wies Voesten De Stekkentuin

Cyclamen zijn knollen en voelen zich helemaal thuis in onze kalkgrond. Ze prefereren een licht beschaduwde plek, in goed doorlatende humusrijke grond. Om te zien wat je koopt, kun je beter geen ‘kale’ knollen kopen, maar opgepotte exemplaren met blad. Plant ze op een diepte van 8-10 cm en zorg dat ze een beetje schuin komen te staan: in de bovenkant van deze knollen zit nl. een soort kuiltje. In natte periodes zou er te lang water in kunnen blijven staan en dan zouden de knollen kunnen wegrotten. Cyclamen zijn goed winterhard: sommige soorten schijnen wel tot –25 graden te verdragen. De koude winters van 2012 en 2013, met tot –min 19 graden, hebben ze hier in elk geval glansrijk doorstaan.

Cyclamen coum foto; Wies Voesten De Stekkentuin

Eind april/begin mei sterft het blad langzaam af en gaan de knollen ‘slapen’. Hier en daar zet ik dan stokjes bij ter herinnering (ik word een dagje ouder ). Elk jaar in december wordt er een laagje compost bij gestrooid en daar gedijen ze goed op. Voor Cyclamen geldt: hoe langer ze op dezelfde plek staan, hoe uitbundiger de bloei en ergens heb ik gelezen, dat ze wel 100 jaar kunnen worden.
Hopelijk kan ik nog jaren van deze prachtige Cyclamen genieten (andersom is maar de vraag……………. )
Nog de beste wensen voor het nieuwe jaar, met heel veel tuinplezier.
Tot de volgende maand……..
Wies Voesten.

Cyclamen coum foto; Wies Voesten De Stekkentuin

Bekijk ook de website van De Stekkentuin

Advertenties