Amsterdamse sociale huurwoningen krijgen slimme blauw-groene daken

Het slimme van deze daken zit hem vooral in het kunnen opslaan van extra water onder het groen. De daken kunnen hierdoor de woningen en de buurt beter beschermen tegen wateroverlast en hitte bij extreem weer.

Het Amsterdamse project heeft een Europese subsidie gewonnen van € 4,8 miljoen euro. De slimme blauw-groene daken worden aangelegd op 10.000 m2 dak van sociale huurwoningen op vier locaties in Amsterdam: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze buurten lopen een groter risico op wateroverlast en schade als er veel regen valt. En er zijn daar genoeg sociale huurwoningen waarvan het dak aan vervanging toe is. Het aanleggen van de daken gaat drie jaar duren.

tsgwgroendak

De blauw-groene daken kunnen veel meer water opvangen dan gewone groene daken. Daardoor kunnen ze dus ook langer vocht verdampen als het heet en droog is. En dat betekent dat het koeler blijft in de huizen en de buurt. Op de blauw-groene daken kunnen ook meer verschillende soorten planten groeien: goed voor de biodiversiteit.

groendak asla

De daken worden voorzien van een slim systeem met sensoren. Op basis van de weersvoorspelling houden de daken water vast of lozen het juist. De slimme daken worden in een netwerk met elkaar verbonden. Daardoor ontstaat een nieuw soort watermanagement op wijk en gebouw niveau.

Ook vergroenen?

U kunt er ook zelf voor kiezen een groen dak aan te leggen. Daarvoor kunt u subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op amsterdam.nl/veelgevraagd.

Bron; Gemeente Amsterdam

asla groendak