Planten op onverwachte plekken in de tuin

De harde elementen zijn de elementen in een tuin van waar uit een basis wordt opgebouwd van niet-levende materialen, zoals beton, hout, corten-staal, RVS, etc. De beplanting is de volgende laag in een tuin en verzacht en verfraaid de vaak saaie elementen van deze basis.

Harde elementen zijn vaak voorspelbaar en laten we zeggen, saai! In de buitenwijken en/op vinex-locaties barst het werkelijk van betonnen patio’s met verhoogde borders en bijpassende trottoirs om bewoner en bezoeker van a naar b te verplaatsen in de tuin. Natuurlijk kan het zijn dat bovenstaande omschrijving u aanspreekt. Maar laten we toch eens kijken naar manieren om deze bouwstenen te cultiveren en van creativiteit en leven te voorzien.

foto 1

Verzacht de harde elementen

Voor de meeste tuinen is wel wat ‘hardscape’ nodig. Het maakt de ruimte uitnodigend en ook functioneel. Als u gevoelig bent voor maatregelen voor het milieu dan kunt u zich laten dicteren door de filosofie dat minder meer is, ‘Less is More’. Bestaand beton kan worden ingekerfd en/of gedeeltelijk worden verwijderd om zo een zachter effect te verkrijgen.

Als beton uw substraat bij uitstek is voor een nieuwe ruimte, overweeg dan ingegoten straatstenen. In deze tuin (foto 1) wordt de ruimte tussen de gegoten tegels gevuld door Leptinella (een heel klein wintergroen plantje dat hier als  bodembedekker kan worden toegepast. Strenge vorst doet het plantje weinig goeds. Het hier afgebeelde plantje is L. gruveri, zone 7 tot 9. Voor alle duidelijkheid Nederland heeft zone 7 en België heeft zone 8)

Onderbreek betegeling om een gewenste looprichting te verkrijgen

foto 2

Vooral bij grotere oppervlaktes van betegeling verzachten tussen de tegels aangebrachte beplanting de harde lijnen (foto 2). Het kan er ook voor zorgen dat het looptempo omlaag gaat en wandelend publiek een bepaalde richting volgt.  Mensen zullen over het algemeen vermijden om op planten te stappen.

foto 3

foto 4

Voeg interesse toe door onconventionele plantenborders te ontwerpen

Het planten van borders grenst over het algemeen aan gebieden van harde elementen. Waarom zou u geen onverwachts aandachtspunt creëren door in uw betegeling plantbedden aan te leggen? Om dit veilig te doen, moet u rekening houden met extra brede paden en geschikte verlichting.

Aangezien harde elementen zoals; tegels of staal, de eigenschap hebben om warmte en mogelijk ook zonlicht te absorberen en te reflecteren, heeft u misschien de gelegenheid om te profiteren van nieuw gecreëerde microklimaten om uw plantkeuze uit te breiden met planten bijvoorbeeld vanuit het gebied rond de Middellandse zee. Op foto 3 is hiervoor Aeonium (zone 9 tot 11) gebruikt. Andere vetplanten kunnen worden vervangen in koudere klimaten.

De samenstelling van de beplanting (foto 4) in deze rechthoekige plantenbedden op dit terras voegt een interessant aandachtspunt toe. De gekozen beplanting van Heuchera cultivars  (zones 4 tot 9) en Liriope cultivars  (zone 6 tot 10) herhalen zich in de omringende bedden, waardoor continuïteit wordt gecreëerd terwijl tevens de harde elementen worden verzacht.

Overweeg ook om de vorm van uw straatstenen terug te laten komen in de vorm van uw bedden en plantenbakken.

foto 5

Als we nog een stap verder gaan, zijn deze keien een substraat voor een mostuin geworden. Ze hebben betrekking op en breken de lijnen van de bestrating. Bovendien verzachten ze en brengen ze driedimensionale aandacht naar deze hoek van de tuin. Naarmate de mostuin rijpt, wordt het gebied nog zachter.

foto 6

foto 7

Plant tussen de treden

Hier zijn blauw zwenkgras en vaste planten geplant tussen de stappen. Ze verzachten de treden effectief, omdat de treden een tuin op zichzelf worden. Bedenk wel bij uw plantkeuze dat deze veilig zijn voordat u gaat beplanten.

foto 8

Plant direct op je terras

Als uw terras of breed pad bestaat uit grind of steenslag, overweeg dan struiken of bomen te planten. Als u dit doet, wordt de plant als een sculpturaal element beschouwd. Deze Juniperus conferta ‘All Gold’ (zones 6 tot 9) worden onderdeel van een sculpturale compositie in deze tuin.

Op deze manier kan een grote verscheidenheid aan heesters, bomen, grassen en vaste planten worden gebruikt. Graaf een groot gat, vul het met een goede grond, voeg de beplanting toe en bedek het gat met een ondiepe laag substraat. Houd er rekening mee dat bepaalde substraten de pH van de grond kunnen veranderen. Verpletterde steen kan de pH van de grond verhogen; mulch kan het verlagen. Kies uw planten dienovereenkomstig.

foto 9

Een doorgang van geknotte bomen maakt een gewaagd ‘statement’ in deze tuin. Een doorgang of laan als deze worden meestal gebruikt als een formeel element, dus dit contrasteert perfect met de hedendaagse stijl van het huis.

foto 10

Maak je eigen plantenbak

Keramisch aardewerk is een verwacht accessoire geworden op terrassen. Waarom creëer je geen unieke plantenbak die aansluit op jouw bestrating.

Ik ontwierp en bouwde deze naturalistische plek voor beplanting uit de vrije vorm,  enkele jaren geleden in mijn persoonlijke tuin, en plant hem met varens en mos. Het is zowel onverwacht als gepast, en brengt de omliggende bostuin op het terras. Gebruik je fantasie om iets te construeren dat zowel spreekt voor je esthetiek als voor je persoonlijkheid. Je tuin zal er beter van worden!

sifford houzz
Jay Sifford van Jay Sifford Garden Design via HOUZZ.COM