De verzorging van kamerplanten is net zo divers als hun habitat

Kamerplanten: hoe meer, hoe beter!

Planten voor in huis, de zgn. kamerplanten zijn weer helemaal in de mode. Jarenlang verlangde de inrichting binnenshuis van die tijd een enkele grote plant, Gelukkig zijn de planten in huis weer helemaal terug en spelen de grote tuincentra, maar ook de betere bloemenspeciaalzaken daar handig op in.

In veel gevallen heeft u planten in uw huis die hun oorsprong hebben uit alle hoeken van de aarde. De verzorging van deze planten vraagt dus om wat extra aandacht. Het internet of een goed kamerplantenboek is dus wel van belang. Gaven de labels in de bloempot voorheen nog wel wat gerichte informatie, tegenwoordig is dat er niet beter op geworden.

Het gaat zelfs vaak al zo ver dat de Latijnse naam al niet eens meer staat vermeld, laat staan de Nederlandse naam. Vaak staat er op het label een tekst als; groene plant. Een beter verkocht product dus met slechte informatie over de verzorging.

De decoratieve kant van planten in huis is natuurlijk een heel belangrijke en kunt u door de grote keuze altijd wel planten vinden binnen uw smaak. Planten in huis of kantoor geven rust en een gevoel van welbevinden. Op kantoor is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de goede eigenschappen die planten hebben op mensen de productiviteit van werknemers stijgt, er een betere concentratie is en het ziekteverzuim lager is. Lees hier alles over in dit artikel bij TuinenStruinen.

Een ander (niet onbelangrijk) aspect van kamerplanten is voor een belangrijk deel bij te dragen aan het verhogen van de luchtkwaliteit. Planten nemen giftige stoffen ( benzeen, formaldehyde, koolstofmonoxide, trichloorethyleen en tolueen) in zich op zonder er zelf schade van te ondervinden.

Tijdens dit hele proces van opname van giftige stoffen komen geen afvalstoffen vrij! Kamerplanten waarbij dit onderzocht is zijn o.a; Aloë, Chlorophytum, Sansevieria, Syngonium, Philodendron, Dracaena, Hedera, Ficus, Schefflera en Spathiphyllum.

Codiaeum (croton) Een populaire plant bij inwoners van Suriname, de vrolijke kleuren passen bij hun opgeruimde karakter.

Verder zijn planten natuurlijke stoffilters en zijn het geluidsdempers. Het is dan ook goed mogelijk om – anders dan men altijd dacht – planten in de slaapkamer te plaatsen. Veel planten gedijen ook goed in de badkamer, als er maar daglicht is.

De basis voor elke plant om te kunnen (over)leven is de LLWW-regel: Lucht, Licht, Warmte en Water.  De ene kamerplant wil wat meer licht en de andere iets minder water, met andere woorden de verzorging van kamerplanten kan, net als bij tuinplanten, niet over een kam worden geschoren.

Primula

Er zijn veel boeken verkrijgbaar over de verzorging van kamerplanten, TuinenStruinen heeft hierbij de voorkeur voor de boeken van Wim Oudshoorn, ondanks dat sommige planten intussen een andere latijnse naam hebben gekregen blijven dit de beste boeken.

Begonia als bloeiende plant en de bladbegonia

Wat licht betreft kan je als algemene regel aanhouden; hoe lichter de kleur groen van het blad en de evt. aanwezigheid van de kleur wit in het (bonte) blad, hoe meer licht een plant nodig heeft. De meest donkergroene bladeren kunnen het beste tegen schaduw. Er zijn echter veel uitzonderingen, zoals de Ficus met donkergroen blad, heeft toch een lichte standplaats nodig. Er bestaat echter geen een plant die helemaal geen daglicht (of kunstlicht) nodig heeft, alle planten hebben licht nodig.

Hedera

Droge lucht, dus met een lage luchtvochtigheid, is voor geen enkele kamerplant goed. Let hier op, uiteraard vooral in de winter met de droge lucht van de verwarming in huis. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten verwarming dus de lucht bevochtigen is even divers, een goede luchtbevochtiger volstaat voor alle soorten verwarming.

Foto’s; Bloemenbureau Holland – Mooi wat planten doen