Trompenburg Tuinen & Arboretum Rotterdam opende nieuw voedselbos

Zaterdag 1 september 2018 opende in Trompenburg Tuinen & Arboretum Rotterdam een nieuw voedselbos. Pauline Schouwenburg van Rotterdamse Nieuwe onthulde als openingshandeling de nieuwe entree van de z.g. Overtuin; een stuk Trompenburg aan de andere kant van de Groene Wetering in Kralingen.

DDgD_80c
Directeur Gert Fortgens  heet de eerste gasten van het voedselbos welkom

In een voedselbos worden voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde gecombineerd.

Na bijna een jaar kunnen bezoekers van botanische tuin Trompenburg in Rotterdam de overtuin weer bezoeken. Vanaf zondag 2 september zal hier een nieuw voedselbos zijn. De aanleg van het voedselbos kost veel tijd en geld. Daarna kan het bos zich vrijwel zelfstandig ontwikkelen, met minimale ondersteuning van de tuinmannen en -vrouwen van Trompenburg, en biedt het ruimte aan activiteiten op het gebied van (natuur)educatie, voeding en duurzaamheid. Hiervoor moet de toegankelijkheid verbeterd worden: Paden moeten verhard worden met hier en daar een zitje; borden met informatie moeten worden gemaakt en geplaatst. En natuurlijk moet er nog veel aangeplant worden.

J-73qg7I
De eerste gasten van het Voedselbos

Stel je voor: een eetbaar park, waar je kunt ontspannen, al dan niet onder genot van een vers geplukte bes of noot. Dat is een voedselbos: een tuin of landschap opgezet als een natuurlijk ecosysteem, maar gericht op productie van voedsel en andere voor de mens bruikbare producten. Maar het voedselbos is meer dan een alternatieve vorm van landbouw. In haar biologische en ruimtelijke verscheidenheid vormt zij ook een verrijking van het stedelijk en randstedelijk groen. Haar functioneren als ecosysteem, met alle verhalen en principes die daarover te vertellen zijn, maakt een voedselbos bovendien een omgeving waar je kunt leren over én van de natuur.

Voor het voedselbos is Trompenburg een Crowdfundingsactie gestart. Op www.voorjebuurt.nl kunnen bezoekers en andere geïnteresseerden doneren om mee te helpen met het aanleggen van het Voeselbos. Het is weliswaar weer open, maar er moet nog een hele hoop gedaan worden.

KZpJldXI
Gasten in het Voedselbos

Vanaf zondag 2 september zijn bezoekers weer van harte welkom. Entree via Trompenburg aan de honingerdijk 86 Rotterdam

WEBSITE

Zie ook dit bericht over het eerste voedselbos nieuwe stijl in het Amerikaanse Seattle