Scindapsus: Sterk, mooi en effectief

Lievelingsplant van Surinaamse Nederlanders

Hangen, klimmen – met Scindapsus kun je alle kanten op. Deze woonplant valt op door zijn hartvormige satijnachtige bladeren met zilveren, lichtgroene, gele of witachtige vlekken of een gevlamd patroon.

Het is bovendien een trouwe huisgenoot: goed verzorgd kan dit woonwonder heel oud worden en toch mooi blijven. Intussen doet de plant ook wat terug voor de goede verzorging: volgens de NASA Clean Air studie is Scindapsus een van de planten die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren.

w8.scindapsus2018.7.mid_

Herkomst

Scindapsus hoort bij de Araceaefamilie en groeit in Zuidoost-Azië, Indonesië en op de Salomonseilanden. In tropische regenwouden klimt hij bij voorkeur tegen bomen op.

Waar let u op bij de aanschaf van Scindapsus?

Scindapsus wordt aangeboden als klim- en hangplant. In beide gevallen is het zaak om te checken of de lengte en dikte van de plant in verhouding staat tot de verschijningsvorm.
De woonplant hoort aan alle kanten mooi rond te zijn en een regelmatige bladbezetting te hebben. Als hangplant moeten de ranken zo lang zijn dat ze al daadwerkelijk langs de pot hangen.

w8.scindapsus2018.8a.mid_

Bruine vlekken in het blad duiden op teveel vocht tijdens transport en opslag.
Bij transport en opslag dient de temperatuur minimaal 12°C of hoger te zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk Scindapsus te beschermen tegen kou door hem in te pakken.

w8.scindapsus2018.9.mid_ (2)

Keuze assortiment

Het aanbod in Scindapsus is overzichtelijk. De bekendste heeft groen blad met een lichtgroen tot gele tekening. ‘Argyraeus’ heeft kleine grijze vlekken, ‘Trebie’ een grover blad dat meer grijs gemarmerd is. Cultivar ‘Silvery Ann’ heeft meer zachter grijs in het blad.

Verzorgingstips voor Scindapsus

  • Scindapsus staat graag licht, maar liever niet in de volle zon of op de tocht.
  • Hoe lichter het blad, hoe meer licht de plant nodig heeft.
  • De grond mag matig vochtig zijn, maar laat de wortels liever niet in het water staan.
  • Eens in de maand wat plantenvoeding houdt de groeikracht van Scindapsus op peil.
  • De plant is een groot liefhebber van een neveldouche met de plantenspuit.
  • Worden de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon worden afgeknipt.
w8.scindapsus2018.10

mooiwatplantendoen.nl