Major Johnston’s Jardin de la Madone in Menton

Jardin de la Madone in het Zuid Franse menton is ook wel bekend als Serre de la madone. De tuin staat bekend voor zijn ontwerp en collectie aparte planten. Het meest was de tuin toch wel bekend om zijn toenmalige eigenaar, Lawrence Johnstone.

Major Johnstone nam deel aan veel plantenexpedities naar alle uithoeken van de wereld. Veel van de planten die hij op deze reizen verzamelde kregen een plek in zijn tuin Hidcote Manor (1907) in Chipping Campden (Cotswolds), Verenigd Koninkrijk. Deze tuin is een van de meest bekende tuinen van de wereld.

Bekijk ook deze video over Major Johnstone

Jardin de la Madone is gecreëerd in de periode tussen 1924 en 1939. De ligging van de tuin tegen een heuvelrug in de Gorbiovallei en de vele beschutting zorgen voor een uniek microklimaat. Ook het warme klimaat van Zuid frankrijk was ideaal voor de planten welke hij verzamelde vanuit (sub) tropische regio’s.

Elk jaar verliet de major het koude en natte Verenigd Koninkrijk om te overwinteren in Menton. De herenboerderij werd uitgebreid met twee grote vleugels en er kwam een serie terrassen rondom oude olijfbomen. Het tuinteam bestond destijds uit twaalf hoveniers.

Na het overlijden van Lawrence Johnstone in 1958 heeft de tuin verschillende eigenaars gehad en werd de tuin niet altijd onderhouden met het respect wat het toekwam.

In 1999 kwam hier verandering in. In dat jaar werd de tuin aangekocht door de stichting Conservatoire du Littoral en kreeg de tuin weer veel van zijn oorspronkelijk ontwerp terug en werd de beplanting daarbij aangepast.

Fotografie: Sergey Karepanov. 

cropped-tsgw-logo-14-092.png