Borderplan – De “evergreen” Hebe

De Hebe is de ideale plant om tuin en terras in de nazomer een oppepper mee te geven. Witte, paarse, roze of lila bloemen brengen meteen nieuwe energie in het geheel en het blad van de Hebe varieert in kleur van lichtgroen tot donkergroen en heel lichtgrijs. In de winter en lente hebben sommige exemplaren zelfs paars-rood blad.

Dankzij de wat kronkelige opbouw heeft de plant een losse, natuurlijke uitstraling en de trossen bloemen zijn zeer in trek bij vlinders en bijen. Veelzijdig als de Hebe is, wordt hij veel ingezet in perken en borders, rotstuinen of als vijverbeplanting, maar hij kan ook prima als kuipplant op het balkon of terras. De Hebe blijft altijd groen en brengt zo het hele jaar door leven in de tuin.

t8.hebe_2018.5

Keuze assortiment

Het Hebe assortiment is in te delen in twee groepen:
– De grootste bestaat uit veelal winterharde altijd groene soorten met decoratief blad. De bekendste zijn H. ‘Emerald Gem’ syn. Green Globe’, H. ochracea ‘James Sterling’, H. ‘Autumn Glory’, H. pimeloides, H. buxifolia en H. pinguifolia.
– Totaal anders, maar ook helemaal Hebe is de tak H. andersonii, ook bekend als struikveronica. Deze bloeit in de nazomer en herfst en zijn vooral rond 1 en 2 november (Allerheiligen – Allerzielen) erg gewild.

t8.hebe_2018.6a.m

Hebe trivia

• De Hebe is vanuit Nieuw-Zeeland in 1835 naar Europa gekomen. De cultivars die hier uit voort zijn gekomen, zijn door kruising goed bestand tegen de winter.
• Hebe, godin van de jeugd, is in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en Hera. Zij werd als bruid gegeven aan Heracles.
• De Hebe kan relatief goed tegen zilte lucht en is daarmee een ideale plant voor tuinen en balkons aan de kust.

t8.hebe_2018.6b.m

Herkomst

Hebe groeit op het zuidelijk halfrond, vooral in Nieuw-Zeeland, maar ook in Frans-Polynesië, de Falklandeilanden en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer dertig soorten die vrij taai zijn: de plant groeit zowel langs de kust als in bergachtige gebieden op grote hoogte, al heeft hij daar wel kleinere bladeren.

t8.hebe_2018.6c.m

Hier let u op bij de aankoop

• Check de verhouding tussen potmaat, plantdiameter en aantal bloemknoppen en of de plant vrij is van ziekten en plagen.
• De planten worden, afhankelijk van de soort, zowel buiten als in kassen opgekweekt. Goede kwekers zorgen dat ook een buiten gekweekte Hebe wordt aangeleverd in een schone pot.
• Hoe groter de plant, hoe groter de sierwaarde en hoe makkelijker in de omgang de Hebe is.
• Bij aankoop mogen er geen verdroogde of afgestorven plantendelen in de plant zitten.

t8.hebe_2018.7a.m

Verzorgingstips 

• De Hebe staat graag zonnig en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook in half schaduw.
• De plant staat het liefst in luchtige, humusrijke grond.
• Gietwater moet altijd weg kunnen lopen, tussen gietbeurten door mag de kluit iets indrogen.
• Tijdens de bloei elke twee weken wat plantenvoeding geven, uitgebloeide bloemen weghalen.
• De Hebe is behoorlijk winterhard, maar bij stevige vorst kan de plant beter even worden ingepakt, zeker als het een kuipplant is. De Hebe struikveronica overwintert liever vorstvrij.
• Na de winter terugsnoeien houdt de Hebe mooi en krachtig.

t8.hebe_2018.10.m_0

mooi wat planten doen