GO WILD! Top 10 drachtbomen voor bijen

tsgw opener

medium_tilia_henryana_12
Tilia (Linde) Foto; Van den Berk
medium_malus_toringo
Malus toringo Foto; Van den Berk

De bij heeft het moeilijk, iets wat u ondertussen vast heeft vernomen. Door de verstedelijking en de verschraling van het platteland hebben de bijen te maken met een teruglopend voedsel aanbod. Ook de varroamijt, een millimeter grote parasiet die sinds begin tachtiger jaren massaal voorkomt in de volken en ze verzwakt.  Insecticiden en fungiciden doen hun werk en daarvan worden ook bijen het slachtoffer. Wat kunnen tuiniers doen de bij te helpen bij overleven?

In ieder geval kunnen wij bijdragen door onze beplanting zo veel mogelijk te laten aansluiten bij de behoeftes van de bijen. In een eerder GO WILD!-bericht leest u over de top 10 vaste planten voor bijen en vlinders, en in deze aflevering van BNNVARA Zembla veel over het hoe en waarom van de bijensterfte. Ook in het bericht: Help de wilde bij overleven, veel informatie.

medium_gleditsia
Gleditsia (valse Christusdoorn) Foto; Van den Berk
medium_prunus_incisa
Prunus incisa (Fuji-kers) Foto; Van den Berk

In de natuurrijke tuin staan planten die wie ook in onze inheemse flora tegenkomen. Dit soort tuinen bestaan uit nagebootste natuur die ons ideaalbeeld hierover weergeven. De beplanting bestaat vaak uit kruidachtige vaste planten, botanische soorten, (en liever niet de vaak overgecultiveerde soorten), bloembollen die geschikt zijn voor verwildering, heesters en bomen.

medium_robinia_pseudoacacia
Robinia pseudoacacia (Gewone-, Schijn-, Witte- of Valse Acacia, Robinia) Foto: Van den Berk

Hoog boven ons hoofd leveren bomen een enorme bijdrage

Het aanplanten van bomen die voedsel voor bijen leveren, de zogenaamde drachtbomen, is daarmee ook populair én noodzakelijk geworden.

In steden en dorpen is er vaak weinig ruimte voor aanzienlijke groene oppervlakten. Met bomen daarentegen kunnen die oppervlakten boven de straat, op hoog niveau, wel worden gecreëerd. Het bloeiend oppervlak van een boom is bovendien vele malen groter dan de kroonprojectie en levert zo verhoudingsgewijs meer bloemen dan een gewas op straatniveau. Hoe ouder de boom en hoe groter de kroon, hoe beter.

In tuinen kunnen sierfruitbomen interessant zijn. Belangrijk om te weten is dat soorten met een dubbele of gevulde bloem, zoals veel Japanse sierkersen, geen dracht leveren, terwijl de soorten en cultivars met enkele bloemen dat wel doen.

medium_salix_alba
Salix alba (Gewone wilg, Schietwilg, Witte wilg) Foto; Van den Berk
medium_heptacodium_miconioides_2
Heptacodium miconioides (Zevenzonenboom) Foto: Van den Berk

Het vliegseizoen voor de bij is van maart tot oktober, voldoende drachtbomen is in deze periode belangrijk. De meeste drachtbomen bloeien in het voorjaar en de zomer. Als het vliegseizoen naarmate het jaar vordert wordt het bloeiend assortiment steeds kleiner. Er zijn echter een paar soorten die nog in sepember bloeien zoals de Honingboom (Styphnolobium/Sophora) en de Bijenboom (Tetradium).

Bekijk ook; Plant een boom(pje) in uw stadstuin

medium_tetradium_daniellii
Tetradium daniellii Foto; Van den Berk

Bij een goede dracht van bijvoorbeeld linden kan een bijenvolk met gemak in veertien dagen 20-30 kg honing binnenhalen.

Eenmaal een gewas gevonden dat hun de lekkernijen biedt zullen ze dit met de bijendans melden in het volk waarna ze met zijn allen dit gewas blijven bezoeken tot het op is. Bij gunstige omstandigheden komt er een overdaad aan dezelfde soort nectar binnen en kunnen we, afhankelijk van de boomsoort, spreken van bijvoorbeeld wilgen- of lindehoning.

medium_malus_sugar_tyme
Malus SUGAR TYME (‘Sutyzam’) (appelboom) Foto; Van den Berk
medium_prunus_the_bride
Prunus ‘The Bride’ Foto; Van den Berk

Website Van den Berk Boomkwekerijen B.V.