Groenbranche Trends; Punk Rebooted, Re-assemble & Romance 3.0

Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland werken samen met trendwatcher Aafje Nijman. Gezamenlijk stelden zij voor 2018 drie stijltrends voor de sierteeltsector vast.

romance-3.0.herfst_overzicht_indoor_low_s

Tijdgeest als basis voor trends

In de huidige tijdgeest zoeken we naar nieuwe oplossingen omdat oude structuren hun kracht hebben verloren. Denk maar aan nepnieuws en falende opiniepeilingen. Maar hoe nu verder? Opvallend is de tweestrijd in de samenleving: we leven in een tijd van verharding versus een grote behoefte aan verbinding.

We willen vooruit, maar ook vasthouden aan het verleden. Eigenbelang staat voorop, tegelijkertijd er is ook behoefte aan verbinding en harmonie. Dit verdeelt de maatschappij in nieuwe, gepolariseerde groepen. Daar tussenin ontstaat een universeel midden. Hier kan gebouwd worden aan een harmonieuzere samenleving met een hernieuwd vertrouwen.

Deze tijdgeest is vertaald naar drie stijltrends, te weten:

  1. Stijltrend Punk Rebooted
  2. Stijltrend Re-assemble
  3. Stijltrend Romance 3.0

Stijltrend Punk Rebooted

punk_rebooted_summer_2018_flowers_1
Binnen deze stijltrend draait het om macht, vrijheid en regels. Door een verschuiving van de macht raakt ons gevoel voor vrijheid in de knel. We moeten aan veel regels voldoen maar weten niet wie de regels morgen maakt. Dit maakt opstandig en onrustig, we willen het graag zelf uitzoeken. Maar hoe, in een tijd van verharding?

punk_rebooted_fall_2018_flowers_1

Punk Rebooted in het interieur

In het interieur leidt deze trend tot stoere binnenruimten met een anarchistische uitstraling. Producten met scherpe vormen en ruwe, industriële materialen zijn samengesteld uit onderdelen van andere producten. Ze krijgen hierdoor een recycled karakter. Ook met bloemen en planten wordt op onorthodoxe manier omgegaan, bestaande regels over gebruik en toepassing zijn irrelevant.

punk_rebooted_fall_2018_flowers_2

 

Punk Rebooted buiten

In de tuin vertaalt deze trend zich in ruwe, bijna onontgonnen stukjes land waar prachtige natuur onverwacht de aandacht opeist. Borders worden doorsneden door andere materialen. Er ontstaat een ruwe, rommelige maar ontspannen buitenruimte waarin ondanks alles de natuur lijkt te winnen. Boodschap: geef de natuur de vrijheid, al vervang je maar een stoeptegel door groen.

punk_rebooted_summer_2018_gardenplants_1

Vormen

De vormen zijn ruw, ruig, grillig, scherp en puntig. Ze lijken een eigen mening te verkondigen en gaan dwars tegen het conventionele in.

Kleuren

Denk aan contrasterende kleuren en veel zwart, met rood als statement. Groen, beige en huidskleur verzachten de felle contrasten.

punk_rebooted_summer_2018_indoorplants_1

 

punk_rebooted_fall_2018_indoorplants_1

Materialen

De gebruikte materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst en worden soms op onorthodoxe manier toegepast. Ze verwoorden protest, het afzetten tegen de gevestigde norm.

punk_rebooted_fall_2018_outdoor_overview (1)

Dessins

De dessins zijn een industriële kopie van luxe materialen. Zo worden marmerdessins toegepast op emaille of kunststof. Ook zien we krassen, vlek- en spatdessins en symbolieken als het vrijheidsteken.

Stijltrend Re-assemble

re-assemble_summer_2018_indoor_overview

In deze stijltrend staat het creatief combineren van oude en nieuwe onderdelen centraal. Een vlekkeloos nieuw geheel is niet belangrijk, we bouwen producten of ruimten op uit bestaande, soms tegengestelde elementen. Een leefruimte wordt daardoor een driedimensionale collage. Producten, vormen, kleuren en materialen worden contrastrijk en creatief gecombineerd tot een vrolijk nieuw geheel.

re-assemble_summer_2018_outdoor_overview

Re-assemble in het interieur

Door een explosie van creativiteit ontstaat een frisse, nieuwe vormentaal. Ongedwongen en gemakkelijk, alles kan worden gecombineerd en vervangen, voor steeds weer een andere, speelse uitstraling. Bloemen en planten spelen een creatieve rol; hang een boeket bijvoorbeeld eens op. Arrangementen zijn luchtig en bestaan uit losse onderdelen.

re-assemble-winter_17_18_flowers_2

Re-assemble buiten

Deze trend maakt een driedimensionaal patchwork van de tuin. Verschillende stijlen, functies, ruimtebelevingen en materialen worden met elkaar gecombineerd. Vlakverdelingen overlappen elkaar of lijken willekeurig aan elkaar geplakt. De tuin krijgt hierdoor een flexibel karakter en lijkt nooit af te zijn. Verschillende soorten borders worden lichtvoetig tegen elkaar aangezet. Dit levert een grote diversiteit aan planten op.

re-assemble-winter_17_18_indoor_overview_0

Vormen

Vormen zijn willekeurig en divers en lijken toevallig tegen elkaar aangeplakt te zijn, gestapeld of in elkaar geschoven. Hierdoor ontstaat een collage-achtig geheel.

Kleuren

Ook het kleurenpalet is divers: fel, pastel, natuurlijk en vergrijsd. De hoeveelheid groenen in de kleurkaart zijn vooral van toepassing op levend groen.

 

Stijltrend Romance 3.0

romance-3.0.herfst_overzicht_indoor_low_s

De economie trekt aan en tegelijkertijd bevinden we ons in een digitale bubbel. Deze combinatie zorgt voor stijltrend Romance 3.0. We omringen ons met mensen en meningen die gelijk zijn aan de onze, waardoor ons wereldbeeld lijkt uitvergroot. Alles is extra krachtig, zo ook materialen. Die zijn superluxe, met volle en weelderige vormen en rijke, intense kleuren. Decadentie!

romance_3.0_winter_17_18_flowers_1

Romance 3.0 in het interieur

In het interieur combineren we warme kleuren met dessins. Alles lijkt bewerkt te zijn en geïnspireerd op het florale. Rijke materiaalcombinaties geven een decadente uitstraling. Bloemen en planten worden overvloedig gebruikt, we zien warme kleurcombinaties, grote bloemvormen, volle boeketten. En grote planten, zowel bloeiend als groen, soms met een exotische uitstraling. Arrangementen lijken op te gaan in de achtergrond, zo vecht het dessin van het behang om de aandacht met een plant.

romance-3.0.herfst_bloemen_1

Romance 3.0 buiten

In de tuin zien we een luxe buitenruimte met willekeurige, volbloeiende borders, glooiende vormen en zachte, comfortabele of rijk gedecoreerde meubelen. Voor bestrating gebruiken we luxe materialen zoals marmer. De vormen zijn vol en krachtig alsof alles een beetje is opgeblazen. Goud en koper spelen nog steeds een belangrijke rol.

romance_3.0_winter_17_18_indoor_overview_0

Vormen

De gebruikte vormen zijn krachtig, groots en meeslepend, extra bol en decoratief. Binnen zien we romantische details in de vormen, in de tuin krijgen vormen vooral een vol, rond volume.

romance_3.0_winter_17_18_outdoor_overview

Kleuren

De gebruikte kleuren zijn divers en rijk, zowel pasteltinten als intensieve donkere tinten. Paars maakt een comeback in het interieur. In de tuin bepalen bloeiende borders de kleuren.

romance-3.0.herfst_tuinplanten_2