Heester harmonie – De majestueuze rododendrons en azalea’s

Voor tuiniers is er een enorme keuze aan bloeiende heesters beschikbaar. De zeer diverse vormen en afmetingen van bloeiende heesters maar ook hun bloemenpracht en kleuren bieden een omvangrijk palet voor de tuinier, hovenier en tuinarchitect.

Vrijwel alle heesters kunnen meerdere functies vervullen en hoe kleiner de tuin des te belangrijker worden deze functies, zoals de bloemenpracht en beschutting, in uw tuin. Het geslacht Rhododendron is zo groot dat het een van de grootste in het plantenrijk is. Van een paar centimeter hoge azalea in de rotstuin tot een 24 meter hoge Rhododendron in een bostuin maken deze groep planten geschikt voor elke tuin groot tot klein. Zelfs voor in een container op het balkon is er wel een Rhododendron.

Azalea’s op het Britse landgoed Borde Hill

Azalea’s en rododendrons behoren beide tot het geslacht Rhododendron, dat een van de grootste in het plantenrijk is. De kleinbladige, groenblijvende dwergvormen en kleinere, bladverliezende heesters worden meestal met ‘Azalea’ aangeduid. Ze variëren van slechts enkele centimeters tot hoge, breed uitgroeiende Rododendronbomen.

Rododendrons vereisen een zure bodem die rijk is aan organische stoffen en goed doorlatend is. De meeste geven de voorkeur aan een koel bosmilieu, maar veel dwergsoorten gedijen ook op meer open plekken. Als ze eenmaal zijn aangeslagen, vragen ze niet veel verzorging, afgezien van een jaarlijkse mestgift, ze bieden dan jarenlang een kleurrijke aanblik.

bowood12

 

De grootbloemige soorten zijn de bekendste rododendrons, in parken, begraafplaatsen en landgoederen zijn ze vaak te vinden, veelal zijn deze exemplaren al jaren oud. Botanisch gezien omvat de groep grootbloemige vele soorten, ze zijn afkomstig uit het Himalaya-gebergte en West China. Omstreeks 1850 kwamen de eerste planten naar Europa, door kruising zijn er inmiddels vele honderden variëteiten.

Rhododendron Roseum Elegans
Rhododendron ‘Ostara’
Rhododendron ponticum

Veel van de eerste exemplaren die naar Europa kwamen na 1850 werden op Britse landgoederen en botanische tuinen geplant. Vaak waren de eigenaren van deze landgoederen beschermheer van plantexpedities en werden deze planten gezien als statussymbool in de woodland gardens (bostuinen) van hun estates.

Een van deze beschermheren was Kolonel Stephenson R. Clarke van de Borde Hill Gardens in Sussex, Engeland.  De Azalea-collectie komt nog van een oud geslacht gekweekt over een periode van ruim 60 jaar door vader en zoon Antony Waterers. De fraaie en zuivere bloemen zijn mooier dan veel van de nieuwe moderne hybriden. Lees hier meer over in dit artikel op TuinenStruinen.

In dit artikel leest u meer over Britse landgoederen waar rododendrons in woodland gardens zijn te vinden. Veel van deze bomen zijn RHS kampioensbomen.

Rhododendron ‘Furnivall’s Daughter’

 

De Nederlandse boomkwekerij Van den Berk heeft een 50 ha grote rododendronkwekerij in Duitsland op hun website (in het Nederlands) staat veel informatie en een webshop. Deze boomkweker geeft de volgende 10 redenen aan om een Azalea of Rododendron aan te schaffen.

  • geven een overweldigende bloemenpracht in het voorjaar.
  • geven het hele jaar door een groen beeld, m.u.v. de Azalea Knap Hill Hybriden.
  • geven duidelijk vorm aan de groenstructuur.
  • zijn geschikt voor camouflage.
  • zijn er in een grote verscheidenheid aan bloemkleuren en bloemtekeningen.
  • verdragen schaduw.
  • zijn vorst resistenter dan de meeste andere groenblijvers.
  • zijn zeer goed te snoeien.
  • zijn vormvast, compact, sterk en langlevend.
  • geven geen bladafval in de herfst.