Een vooruitblik op de RHS Chelsea Flower Show 2018 – Deel 1 de tuinen

Van 22 tot en met 26 mei dit jaar is het opnieuw tijd voor de wereldberoemde RHS Chelsea Flower Show. Leveranciers en bekende (en onbekende) kwekerijen tonen hun nieuwste producten en tuinplanten. Britse en internationale tuinontwerpers en tuinarchitecten laten hun kunsten zien in de grote showtuinen en de kleinere, maar net zo geliefde, Artisan Gardens.

Volop inspiratie

Behalve de genoemde tuincategorieën is er dit jaar een nieuwe discipline bijgekomen, de Space to Grow Gardens. Deze inventieve tuincategorie geeft volop inspiratie om groene plekken in en om het huis te maken op plekken waar dit voordien niet mogelijk was. Een voorbeeld hiervan is de levende muur of muurtuin. Inmiddels zijn er bij toeleveranciers veel (modulaire) systemen verkrijgbaar om dit soort tuinen technisch mogelijk te maken.

Nieuwe indeling

De tuinshow zal dit jaar een nieuwe lay-out krijgen en is de Ranelagh Garden op vrijdagavond 25 mei tot laat open met live muziek en ander entertainment.

RHS

Het Gezondheid en Welzijn-aspect van tuinen als thema

De RHS Chelsea Flower Show, op de ‘Grounds’ van het Royal hospital in Chelsea Londen, heeft dit jaar voor een actueel thema in de tuinenwereld gekozen: Health and Wellbeing (gezondheid en welzijn). De nadruk ligt daarbij op elementen in de tuinen die u ook in uw eigen situatie kunt verwezenlijken. Om het gunstige aspect van tuinieren op onze gezondheid en welzijn te benadrukken zijn enkele tuinen ontworpen om u de kracht van planten te tonen.

Daarnaast zullen deze tuinen u oplossingen laten zien voor actuele milieuproblemen. Ook het hergebruik van materialen in tuinontwerpen heeft dit jaar een prominente rol gekregen.

De ontwerpers, Feel Good en Romantiek

De ontwerper van een van de populairste showtuinen van vorig jaar, Matt Keightley, is ook dit jaar weer van de partij. De Feel Good Garden die hij heeft ontworpen voor de RHS heeft zijn oorsprong in het ontwerp wat hij heeft gemaakt om te realiseren in de RHS Garden Wisley.

De Britse Garfield Weston Foundation viert dit jaar zijn 60-jarig bestaan met een tuin die een centrale plek krijgt in de grote tent (The Great pavilion). Voor het ontwerp hebben zij niemand minder dan Tom Stuart-Smith, de landschapsarchitect voor de nieuwe RHS Garden: Bridgewater, weten te strikken. Voor de jarige stichting ontwerpt Stuart-Smith een romantische tuin voor Chelsea 2018.

Sarah Price is een andere belangrijke ontwerper dit jaar op de tuinshow. Sarah was medeverantwoordelijk voor de bloemenweides vol in bloei, met voor het overgrote deel inheemse planten, in het olympische park in de Britse hoofdstad. Voor de hoofdsponsor van RHS Chelsea Flower show 2018, M&G Investments, heeft zij een ontwerp gemaakt wat ons een geromantiseerde mediterrane oase laat zien.

Een prachtige Art-impressie van de M&G Garden dit jaar

De tuinen van RHS Chelsea Flower show 2018

Naast de tuin van Sarah price zijn er nog 9 showtuinen. Tuinontwerper Tom Massey heeft dit jaar zijn debuut op de tuinshow met zijn Lemon Tree Trust Garden. Terug op Chelsea 2018 is ook ontwerper Hay-Joung Hwang met zijn futuristische ontwerp voor de Eco-City Garden van LG Electronics. Deze tuin is o.a uitgevoerd met een verticaal bos.

Andere hoogtepunten bij de showtuinen zijn:

  • de bekende ontwerpster Jo Thompson met haar Wedgwood Garden
  • de winnaar van de publiekskeuze van vorig jaar: Chris Beardshaw met wederom een ontwerp voor sponsor Morgan Stanley
  • en het debuut van Jonathan Snow met zijn Trailfinders South African Wine Estate Garden
RHS Feel Good Garden/RHS

Deze tuin is ontworpen om bezoekers aan de show te stimuleren om even stil te staan bij de vele voordelen die een (goed ontworpen) tuin heeft op ons gevoel. Ook het tuinieren zelf kan ontzettend goed uitpakken als (bijvoorbeeld) therapie. De tuin wordt zo een therapeutische ruimte.

De Feel Good Garden is naar een ontwerp van Matt Keightley. Matt werkt momenteel aan het ontwerp voor een thematuin in het health and wellbeing-motto. Deze tuin krijgt een plek in het Centre for Horticultural Science and Learning in de RHS Garden Wisley in Surrey.

Lemon Tree Trust Garden/RHS

Tom Massey’s Show Garden, is naast het debuut van deze tuinontwerper uniek in de samenwerking die tot het uiteindelijke ontwerp is gekomen.

Bij het ontwerp heeft Tom Massey samengewerkt met vluchtelingen ondergebracht in het Domiz kamp gelegen in Noord Irak. Het ontwerp voor de tuin is een verassende samensmelting van verschillende culturen geworden.

De beplanting is droogte-tolerant en bevat eetbare planten en kruiden.

Pearlfisher Garden/RHS

De Parelvisserstuin heeft zich ten doel gesteld de bezoekers bewust te maken van het grote probleem van het plasticafval in de zee. De tuin is ontworpen door John Warland

Urban Flow Garden/RHS

Grote design elementen, een kleurrijke beplanting en praktische inrichting kenmerken deze toch kleine tuin. In de tuin zijn enkele elementen verwerkt die meehelpen om de gevolgen van schade aan het milieu door extremer weer te beperken. Zo is er waterbuffering aangebracht en zijn er aantrekkelijke plekken voor dieren gemaakt. Het ontwerp is van de hand van Tony Woods.

In het volgende deel staan de kwekers van tuinplanten centraal.