Hoogwaardige stadsnatuur in Afiniti Medini, Maleisië ontworpen door Grant Associates

De positieve werking van een groene leefomgeving wordt ook internationaal  steeds breder gedragen. Maleisië is een land waar men nog veel over (echte) natuur beschikt. In de provincie Iskandar wordt er een nieuwe stad ontwikkeld; Afiniti Medini. Het groen krijgt hierbij de erkenning die het verdiend, groen is hier in een hoofdrol.

Therapeutische horticultuur vormt de basis van het stedelijk groen in deze nieuwe stad. De tuin waar het hier omgaat ligt in het centrum van Medini.  De beplanting is ontworpen door de firma die ook verantwoordelijk is voor het futuristische ontwerp van de botanische tuin (gardens by the bay) in Singapore,  Grant Associates met een ontwerpstudio in het Britse Bath en in Singapore.

De groene oase streeft ernaar een gastvrij toevluchtsoord te zijn, waar mensen met verschillende achtergronden hun emoties en lichamelijk welzijn kunnen verbeteren door zich te onderdompelen in de natuur.

De beplanting is met zorg gekozen en is meerlagig aangebracht. De bovenste laag zijn de daktuinen van bewoners vervolgens zijn daar de muurtuinen die de beplanting gaat verbinden met de onderste lagen.

De beplanting heeft hier ook een duidelijk ecologisch aspect. Bij hevige regenval zorgt de beplanting ervoor dat deze een buffer is tussen de gebouwen en het riool. Het afvoeren van het regenwater gebeurt langzaam via de muurtuinen naar beneden.

De snelheid waarmee het water het complex verlaat noemen we het run-off effect, de samenstelling van verschillende onderdelen van een regentuin heet ook wel een SUDS, Sustainable Urban Drainage System (Duurzaam stedelijk drainagesysteem).

In een groene omgeving wonen heeft meerdere positieve aspecten: het verhoogt ons gevoel van welbehagen, er is minder criminaliteit en de huizen zijn meer waard (+/- 15 %) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De (nagebootste) natuur doet hiermee steeds vaker zijn intrede in de stedelijke omgeving. En daar worden we allemaal blij van!

 

Grant Associates