Gerritjan Deunk’s Tuinvedettes: Groenvolk is goed volk!

jojan-header

Omgaan met mensen die tuinieren is een prettige tijdspassering. Het uitwisselen van ervaringen opgedaan in de ‘getemde’ natuur is een inspiratie voor het dagelijkse leven en tijdloze balsem voor de moderne jachtige ziel. Interviews maken met tuinvedettes is een ontmoeting met ‘goed volk’. Het plezier dat ik mocht beleven aan het ondervragen van tuinbevlogen groenlingen doet veel dagelijkse ruis vergeten.

 

heerenhof
Tuin; De Heerenhof

In 1981 kreeg ik de beschikking over 400 m2 Amsterdamse grachtentuin, die ik met mijn Achterhoekse boerenverstand spontaan volstouwde met planten. Niet op kleur, seizoen of hoogte. Dat hield in dat je niet droog achter in de tuin kon komen na een buitje of met een kapmes de planten moest snoeien om wat zicht te houden. Het werd een spontane chaos.

Piet en Anja Oudolf – Fotografie: Zbignîew Kôsc

Werd lid van de Nederlandse Tuinenstichting en kon kennis opdoen over aanleg, planten en historie. Bezocht open tuinen en ging mee op donateursdagen. Kreeg de layout en een redacteurschap in de schoot geworpen van een zwart-wit uitgevoerd Tuinjournaal, het NTs-huisorgaan. Daar viel veel eer te behalen. Met de groene Veenman drukkers een nieuwe opzet bedacht in kleur. Zelfs een tuinspecial over Oost-Nederland en Limburg verscheen A4 formaat; glossy in full colour. Het was nog te vroeg. Het bestuur van de NTs vond het een ‘Fremdkörper’. De Specials staan prachtig in de kast. Ik koester ze. De tuin is professioneel aangelegd en schittert nu van Grasduinen tot Groei & Bloei.

Al werkend ontmoet je een stoet mensen met een schat aan observaties, ervaringen en visies. Meestal vonden de interviews plaats in originele tuinen, op languisante zonnige namiddagen en verrassend vaak gevolgd door copieuze diners, vers uit eigen hof. Goed eten hoort blijkbaar bij goed tuinieren.

Gerritjan op bezoek bij Mini Ter Kuile in haar Zeeuwse tuin

Na een korte uitstap bij Residence Outdoors met vier interviews gecondenseerd tot bijschriften, verscheen Hof&Hulde , het eerste grootformaat blad over tuinen. Gefotografeerd in zwart-wit en soms winters van beeld. Maar weer diezelfde gedeelde warmte en enthousiasme met de eigenaren voor het groen. En dan maakt het weinig verschil of het een landgoedje of een moestuin betreft.

Arie en Hanneke Kamphorst

Vanuit de tijdschriften is het een makkelijke overstap naar de boeken. De meeste Limburgse tuinen kende ik al voor het ‘tussenboek’ van Florentine Van Eeghen vescheen. En de onbekende tuinen zorgden voor een welkome aanvulling van het totaalbeeld. Hetzelfde geldt ook voor het Grachtentuinenboek ‘Keizersgracht’. De eerste in een serie over de verborgen tuinschatten achter de Amsterdamse trapgevels. Een lovenswaardig initiatief van de stichting de Amsterdamse Grachtentuin en uitgeverij Waanders. Een bewijs hoe groen de steenwoestijn kan zijn.

Elf willekeurig gekozen interviews zijn verzameld, sommige met de oorspronkelijke foto’s. Voor u om te genieten en voor de betrokkenen weer aardig om te herlezen. Aan anderen is het een eerbetoon omdat ze inmiddels overleden zijn. Vandaar het advies de dag te plukken en genieten van de natuur wanneer ze daar de gelegenheid toe biedt. En is dat, voor wie het zien wil, eigenlijk niet altijd?

 

5-gerritjan-deunk
Door Gerritjan Deunk

 

Serie; De Tuinvedettes uit het archief van Gj. Deunk

cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-tsgw-logo-ovaal-2811312.png