Door de vele aandacht die er momenteel is voor de levende muur zouden we bijna vergeten hoe we dat voorheen deden. In de meeste gevallen hadden klimplanten deze functie. In het MFO-park in het Zwitserse Zurich maken klimplanten een ware ‘comeback’.
De meest bekende planten voor een wandbekleding zijn de klimop (Hedera) en de Wingerd (Parthenocissus). De klimop heeft als voordeel dat het zijn blad in de winter behoud. Klimop heeft hechtwortels waardoor hij zelfstandig kan groeien, een nadeel is dat deze hechtwortels met gemak door een voeg de spouwmuur kan bereiken en vervolgens meters verderop weer tevoorschijn komt. Vaak brengt de klimop dus schade aan uw muren.
Wilt u toch graag een klimop en/of wingerd tegen de muur gebruik dan een trellis of span staaldraden op ongeveer 10 cm uit de muur, kijk hiervoor bij een goed tuincentrum.
Het MFO park draagt de naam van de fabriek welke zich voorheen op deze locatie heeft bevonden, Maschinenfabrik Oerlikon in Zurich Zwitserland. Bij de herontwikkeling kreeg het terrein een zakelijke, woon, recreatief en werk functie gecombineerd met veel (experimenteel) groen. Een serie van publiek groen door de gehele wijk komt uiteindelijk samen op het plein.
De futuristische constructie heeft nog het meeste weg van een reuze-pergola en ligt centraal in de wijk. Klimplanten zijn geplant om langs de stalen kabels te groeien. De constructie is aan de voorzijde van 35 meter geheel open, de lange zijdes zijn 100 meter lang en hebben een dubbele rij met staaldraden, de hoogte is 17 meter. Bovenin de pergola is gelegenheid om lekker te zonnen, ook heeft men vanaf deze plek een prachtig uitzicht over Zurich.
Het gemeentebestuur van Zurich heeft voor dit ontwerp gekozen nadat zij er een competitie over gehouden hebben. Het concept en planning is uitgevoerd door Burckhardt en Partner, en naast veel andere specialisten door landschapsarchitect Raderschall. De beplantingsspecialist is dan Fritz Wassmann. De formele opening was in 2002.
Een van de problemen met klimplanten die 17 meter moeten afleggen is dat veel klimplanten de neiging hebben aan de onderzijde veel blad te verliezen. Dit is de reden waarom er een mix van planten is gemaakt. Er zijn nu gemengde klimplanten gebruikt voor de zonnige en schaduwzijde. Het heeft een kleine 5 jaar geduurd voordat de ideale combinaties hun werk deden.