Tuinen en tuinontwerpers op RHS Chelsea Flower Show 2017 (1)

Chris Beardshaw, James Basson, Nigel Dunnett, Sarah Raven, Kate Gould en Sarah Eberle zijn slechts enkele van de grote tuinontwerpers die bij de Chelsea Flower Show 2017 aanwezig zullen zijn. Dit jaar is er ook duidelijk een nieuwe generatie tuinontwerpers aanwezig. De jongste nieuweling op het gebied van tuinontwerpen is Jack Dunckley die met zijn 23 jaar de jongste deelnemer ooit is.

Professor Nigel Dunnett, de ontwerper van de weides vol wilde bloemen in het Londen Queen Elizabeth Olympic Park in 2012, is dit jaar na een korte afwezigheid terug op de show met zijn ontwerp voor RHS Greening Grey Britain Garden. Dunnett laat met zijn ontwerp zien dat er ook op relatief weinig vierkante meters een hoop mogelijk is.

851cdbfd-3faf-46fe-bc1f-e788a1ed2d41

Het ontwerp van Nigel Dunnett moet gezien worden als een tuin te midden van hoogbouw in een stedelijke context. Nigel wil vooral laten zien wat de veelzijdigheid van planten en tuinen zijn, zelfs als de ruimte beperkt is. Veelal zijn hierbij de tuinen in een gemeenschappelijke ruimte.

The-Scent-Garden1088x612

Naast de grote showtuinen langs het hoofdpad zijn er ook kleinere tuinen. Het gaat hierbij over de Artisan (ambachtelijke) tuinen en de fresh Gardens. Hoogtepunt van de Artisan tuinen in 2017 is de deelname van Gary Breeze, winnaar van de beste Fresh Garden vorig jaar. Gary Breeze pakt dit jaar groot uit, in zijn Artisantuin verwerkt hij een replica van een 800-jarig oude boot.

Ishihara Kazuyuki is voor het twaalfde jaar aanwezig op Chelsea met zijn Gosho No Niwa waarvan hij inspiratie opdeed van de Kyoto keizers van Japan.

Sarah Eberle, winnares in vorige edities van de RHS Chelsea Flower Show, heeft zich voor deze show laten inspireren door de Spaanse architect Antoni Gaudi. Wat dit voor pronkstuk gaat opleveren kunnen we binnenkort gaan zien, in ieder geval zal haar sponsor (Viking Cruises) er vertrouwen in hebben.

Mind Trap Garden by Ian Price

Bij de deelnemers met de Fresh Gardens is tuinontwerper Jack Dunckley met zijn 23 jaar de jongste deelnemer aan de RHS Chelsea Flower Show ooit! Jack heeft zich bij zijn ontwerp voor een Fresh Garden laten inspireren door de Bermuda driehoek. Een vulkaan vormt het middelpunt van de tuin met daaromheen een landschap van tropische planten.

Net als bij de grote showtuin van Nigel Dunnett laat Kate Gould manieren zien waarbij zij groen verwerkt op vernieuwende plekken, de ruimte in de steden is immers beperkt en duur.

The Anneka Rice Colour Cutting Garden. Design by tuinvrouw, ontwerper, kok en radio en tv-verslaggever Sarah Raven

Bij de showtuinen gaat James Basson proberen om zijn vorige reeks van gouden onderscheidingen te prolongeren. James gaat voor een re-creatie van een Maltees landschap.

Laurie Chetwood and Patrick Collins gaan voor de synergie, dit jaar doen zij samen voor de derde maal een gooi naar de gouden oorkonde. met  “The Chengdu Silk Road Garden” in de tuin straks een mix van architectuur en beplanting. Lee Bestall viert 500 jaar Covent Garden.

rhs-chelsea__logo-desktop

Andrew Wilson en Gavin McWilliam hopen met hun ontwerp aandacht te krijgen voor het bedreigde landschap van de Heathlands, dit doen zij i.s.m. het Wellington College. Chris Beardshaw gaat voor zijn twaalfde gouden oorkonde, hij werkt dit jaar samen met het National Youth Orchestra die een muziekstuk hebben geschreven waarbij de tuin van Chris voor de inspiratie zorgt.

Morgan Stanley Garden door Chris Beardshaw

Fotorechten: Royal Horticulture Society Chelsea Flower Show. © 2017 The entire content of this site is under copyright protection by the individual copyright holders. Please do not copy any content without permission.

In deel 2: de kwekers en planten

Welkompagina