De ‘Revival’ van de tuinen op landgoed Easton in Lincolnshire V.K.

De Easton (ommuurde) tuinen zijn gelegen op een heuvelrug in het prachtige landschap van het Engelse graafschap Lincolnshire. Het landgoed is al meer dan 400 jaar eigendom van de familie Cholmeley.

De huidige generatie van de familie die woonachtig zijn op het landgoed wonen hier vanaf 1993. Vorige generaties zijn door de eeuwen heen druk geweest met de tuin, er werden bomen aangeplant, bruggen, muren en follies gebouwd etc. Het ontwerp van de tuinen was in Tudorstijl.

Easton huis en tuinen in vogelvlucht

In 2001 was de tuin vrijwel overwoekert en was er bijvoorbeeld aan bramen geen gebrek. Er is toen besloten om het grondig aan te pakken, nog in hetzelfde jaar is er een begin gemaakt met de renovatie van de tuin.

Na het verwijderen van allerlei struikgewas ontstonden nieuwe uitzichten en de mogelijkheid voor het aanplanten van vroege bloeiers, meestal bolgewassen.

Britten zijn dol op sneeuwklokjes, die mogen dan ook niet ontbreken in de bostuin van landgoed Easton. De traditie gaat vele jaren terug, veel grote (en vaak bekende) tuinen stellen hun tuin open tijdens het bloeiseizoen. In ons land zijn er ook steeds meer open tuinen en markten waar het sneeuwklokje centraal staat.

Galanthus nivalis in een ommuurde tuin op landgoed Easton

De Nederlandse Tuinenstichting maakt zich jaarlijks sterk voor het openstellen van tuinen met sneeuwklokjes, de lijst met tuinen is elk jaar te vinden op hun website.

Anneke Claasen is de stuwende kracht achter het jaarlijkse sneeuwklokjesgala in de bedrijfshal van Claasen Jachtbouw op de Zaanse Schans. 

Tegen het einde van de negentiende eeuw maakte de tudorstijl een revival, deze tuinmode was altijd aanwezig geweest in de tuin. Hier en daar waren door de tijd wel wat aanpassingen gedaan in de victoriaanse tuinkunst. De tuinen waren in deze periode bijzonder populair.

Velvet border
Woodland

Rond het begin van de twintigste eeuw werd de tuin afgebeeld in tuinmagazine Country Life.  De toekomstige president van Amerika Franklin D. Roosevelt raakte op slag verliefd op het huis, maar nog meer op de prachtige tuinen. Zijn omschrijving van de tuinen spreekt voor zichzelf; … a dream of Nirvana…almost too good to be true.’

Halverwege de twintigste eeuw raakte huis en tuinen in verval. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het huis gevorderd door het leger, vanaf toen was dit, voor vier jaar, het onderkomen van  het Parachute Regiment van de Royal Artillery. Het was dit legeronderdeel wat een belangrijke rol speelde bij de slag om Arnhem.

Wilde weelde
Long Border

Na de oorlog raakte de tuinen verder in verval. Dit heeft tot 2001 geduurd, de huidige generatie Cholmeley  zag de potentie van de tuinen.  De stijlbepalende muren moesten opnieuw worden opgetrokken vanwege acuut instortingsgevaar. De nieuwe muren waren het startpunt van de grote renovatie die tot de dag van vandaag nog steeds gaande is.

Easton Walled Gardens
Easton
Grantham
Lincolnshire
NG33 5AP
01476 530063
info@eastonwalledgardens.co.uk

Website