De ‘Sky Garden’ in Londen is uniek in zijn soort

tsgw opener

sky-garden

De ‘Sky Garden’ gevestigd op 20 Fenchurch Street is uniek in zijn soort. In de openbare daktuin zijn nog eens drie verdiepingen van het kantoorgebouw. Het uitzicht van de binnentuin is ook uniek. Londen kan hier in 360 graden bekeken worden, vooral in de avond is dit uitzicht over de Britse hoofdstad adembenemend.

sky-garden-at-20-fenchurch-street-jason-gairn-04

Zoals op de foto’s te zien is heeft de tuin een glazen dak waardoor we wellicht beter kunnen spreken over een binnentuin.  Hierdoor ontstaat er een gunstig microklimaat voor de beplanting die voornamelijk uit tropische planten bestaat. Geïnspireerd door de zwaartekracht tartende oude tropische bossen. De nevelinstallatie (foto hierboven) zorgt voor de juiste luchtvochtigheid.

sky-garden-at-20-fenchurch-street-jason-gairn-06

sky-garden-at-20-fenchurch-street-jason-gairn-07

Landschap ontwerpbureau Gillespies (met 7 vestigingen in binnen en buitenland, een grote speler) wil met de drie tuinen het verhaal over de ‘evolutie van planten’ vertellen. De grote lijnen zijn hierbij uitgezet door Gillespies voor de specialistische beplanting werkten zij hier samen met beplantingsdeskundigen van bureau Growth Industry.

sky-garden-at-20-fenchurch-street-rhubarb-01

De tuinen zijn verdeeld in drie zones, een schaduw tolerant bos, een overgangszone en bloeiende planten. Het bovenste terras met boomvarens en ficusbomen zorgen voor een aangenaam verblijf op dit terras door de schaduw en koelte. Het middelste terras heeft o.a. een grote verzameling van stokoude Cycad palmbomen. Het laagst gelegen gedeelte van de binnentuin laat een groot aantal bloeiende planten zien die de zintuigen moeten prikkelen.

sky-garden-at-20-fenchurch-street-rhubarb-02

sky-garden-at-20-fenchurch-street-rhubarb-03

De binnentuin is verder uitgerust met een uitzichtpunt, café, bar en restaurant. Buiten op straatniveau moest ook het plein bij de entree worden aangepakt. Het resultaat ziet u op de foto hieronder.

sky-garden-at-20-fenchurch-street-jason-gairn-10

Titel: The Sky Garden at 20 Fenchurch Street, London, UK
Markten: Retail and Workplace, Parks and Green Spaces
Klant: Land Securities and Canary Wharf Group
Services: Landscape Architecture
Regio: United Kingdom
Datum: 2011
Team: Land Securities and Canary Wharf Group