Kasteeltuin Arcen een juweel aan de Maas

 

tsgw opener

iv219868_e3819

Zuidelijk gelegen van het Limburgse plaatsje Arcen, tussen de Maas en de  Duitse grens ligt het landgoed Arcen (494 ha).   Aan de westzijde van het landgoed ligt het binnen een dubbele gracht gelegen kasteel met aangrenzende tuinen en het natuurontwikkelingsgebied Barbara’s Weerd. Aan de oostzijde van de n271 [Venlo-Nijmegen] liggen uitgestrekte naald- en loofbossen, afgewisseld met enkele graslandpercelen en de wateren Gelders Vlies en Straelens Schuitwater.

iv219869_4c1e1

Vanwege de prachtige ligging aan de Maas heeft het kasteel, door de eeuwen heen, vrijwel nooit lang leeg gestaan. Het eerste kasteel dateert uit de periode van voor 1300.    Vóór 1511 was dit huis al verwoest. Herbouw vond tussen 1511 en 1521 plaats, maar dit kasteel werd in 1646 verwoest. Vanaf 1653 vond herbouw van een derde kasteel plaats. Het huidige kasteel werd in vele fasen gebouwd. Het grootste deel stamt uit de eerste helft van de 18e eeuw.

iv219870_dfe63

De laatste particuliere eigenaar van landgoed Arcen was August Deusser, een bekende Duitse schilder. Hij overleed in 1942. In 1976 kocht de Stichting het Limburgs Landschap de eerste gronden van het landgoed van de Stiftung Antonie Deusser. Het kostte heel wat werk om de gebouwen in hun oude glorie te herstellen.

iv219871_1a249

Het Kasteel van Arcen stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel dat op haar beurt weer werd gebouwd op de restanten van het eerste Kasteel ‘Huys den Kamp’.

In twee jaar tijd wordt volgens het ontwerp van landschapsarchitect Niek Roozen een uniek tuinencomplex gerealiseerd dat op 21 mei 1988 door Prins Bernard wordt geopend.

iv219873_20b21

iv219874_af7cd

iv219879_85c57

iv219885_6fc7c

Klik op een foto voor groter formaat:

Met behulp van de nieuwe versie van de Hoogtekaart van Nederland is een tot nu toe onbekend doolhof en een restant van een oude tuin uit de 17e / begin 18e opgespoord. De locatie, ontdekt door RAAP, ligt in het bos langs de N271 ter hoogte van de kasteeltuinen van Arcen. Het doolhof van Arcen is de eerste in Nederland dat als archeologisch spoor is aangetoond.

doolhofarcen_ahn2

Het doolhof was opgebouwd uit paden met daartussen kleine wallen. De paden en wallen waren elk drie meter breed. De wallen hadden een hoogte van ongeveer een halve meter. Tezamen vormden zij de ‘Dolgaard’ die een afmeting had van 100 bij 125 meter.
Ten noorden van de doolhof ligt een minder omvangrijke, vergelijkbare structuur in het reliëf verscholen. De symmetrische opzet doet vermoeden dat het hier om een siertuin gaat van 50 bij 100 meter. De ingang van de tuin was vermoedelijk aan de zuidzijde. Hier ligt een klein vierkant perceel van 15 bij 15 meter waar mogelijk een gebouw op heeft gestaan.

 

bamboebos
Het bamboebos
luchtfotorosarium
Luchtfoto van het rosarium
iv219884_a9841
Gedeelte van het rosarium

Foto’s beschikbaar gesteld door IVerde fotograaf: H. Koppen

Kijk voor meer informatie omtrent de ‘Dolgaard’ kijk op de site van RAAP

Informatie over (groen) cultureel erfgoed bij kastelen, buitenplaatsen en landgoederen kunt u vinden op de site van SKBL 

Website Kasteeltuinen Arcen