Fraaie stammen geven karakter aan de wintertuin

Traditie getrouw is de zomer de periode waarin het allemaal moet gebeuren. Als de laatste rozen door de vorst afsterven zit voor velen het tuinseizoen er op. Reikhalzend kijken vele tuiniers uit naar de lente om de eerste bolgewassen de grond uit te kijken. Net als in de natuur heeft een tuin vier seizoenen. Dus waarom zouden we de winter uitsluiten?  

Acer griseum
Acer griseum

Door nieuwe inzichten in de ontwikkeling van de ‘natuurtuin’ in de Nederlandse tuinarchitectuur zijn tuiniers zich er steeds meer bewust van dat elk seizoen zijn schoonheid heeft. Sparren, Dennen, Grassoorten, vaste planten (en hun ‘Afterlife’), verwilderingsbollen en heesters zijn uitermate geschikt om uw tuin jaarrond schoonheid en karakter te geven.

Phyllostachys nigra (bamboe)
Phyllostachys nigra (bamboe)
Catalpa x erubescens Purpurea
Catalpa x erubescens Purpurea

Bekijk ook deze berichten bij TuinenStruinen over:

Acer capillipes
Acer capillipes
Prunus subhirtella 'Autumnalis'
Prunus subhirtella ‘Autumnalis’

Bomen zijn ook uitermate geschikt voor een jaarrond mooie tuin. Gedurende het late voorjaar tot in de zomer zijn er bomen die ons trakteren op een overdadige bloeiwijze. Vervolgens zijn het vruchten in de vorm van prachtige zaaddozen, peulen, kegels en dennenappels.

Abies procera Glauca
Abies procera Glauca

Een boom geeft karakter aan een tuin en kan indien op de juiste plek geplant ook diepte aan uw (stads-) tuin geven. In de winter zijn het de basten van bomen die de aandacht trekken.

Platanus hispanica
Platanus hispanica

Stoere bomen met ruwe basten

Steeds vaker worden bomen gekweekt die meerstammig zijn. Kijk bij het uitzoeken van bomen goed naar hoe zij er over +/- 10 jaar uit zien. Maar al te vaak zie je verminkte bomen door het veelvuldig snoeien. De juiste boom en een goede plek zorgen ervoor dat snoeien tot een minimum beperkt blijft.

Betula utilis 'jacquemontii'
Betula utilis ‘jacquemontii’

Gleditsia triacanthos

Gleditsia triacanthos

Acer rufinerve

Acer rufinerve

Prunus serrula
Prunus serrula

Foto’s: Maayke de Ridder (behalve Gleditsia triacanthos door H. van de Laar)

Ga naar de welkom-pagina