De Villatuin in Persingen: een tuin zo mooi dat het bijna pijn doet!

tsgw opener

Brede borders met graspaden
Brede borders met graspaden

Het is nu 12 jaar geleden dat Fried en Lily Frederix hun huidige woning met 2 ha grond hebben aangekocht en daar hebben zij nog geen moment spijt van. De woning werd in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd, buurtgenoten noemde de woning al snel “De Villa”.

villa29

villa28

De tuin ligt in het dorpje Persingen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Destijds was het vrij ongewoon dat een “burgerwoning” een plek kreeg tussen rijke boeren met hun monumentale boerderijen. De Ooijpolder is onderdeel van het natuurgebied de Gelderse Poort. Dit prachtige landschap vormt een geweldig decor voor een tuin die op zijn minst even mooi is. Het zgn. geleende landschap werd door Fried en Lily Frederix optimaal benut hierdoor lijkt de tuin nog groter dan het nu al is.

villa27

villa26

In het jaar dat Fried en Lily de leeftijd van 50 hadden bereikt zijn zij gaan nadenken over wat te doen na hun pensioen. Er moest een keus worden gemaakt tussen reizen en tuinieren. Gelukkig viel de keus op tuinieren.

De ligging van de tuin middenin het beschermde natuurgebied is uniek.

villa25

villa24

villa23

In het noord-oosten van het Circul van de Ooij. Het Circul van de Ooij is een kleikom ingesloten tussen de Stuwwal, de Duitse grens, de Waalbanddijk en de Groenlanden. Persingen ligt centraal in het gebied.

villa22

villa21

Naast de tuin ligt een natuurgebiedje, dat bestaat uit een waterplas, een voormalige kleiput, een restant van de vroegere baksteenindustrie, met een wilgenbosje er omheen.

Op andere plekken in de tuin is er een mooie doorkijk naar de voor Persingen zo karakteristieke monumentale witte terpboerderijen.

villa20

villa19

Het huis werd in de jaren dertig gebouwd, de tuin ligt rondom “de villa”. Toen Lily en Fried hier in 2004 kwamen wonen werd er al snel een begin gemaakt met de tuin van 2 ha groot.  De tuin werd met veel enthousiasme aangelegd en dat is duidelijk te zien en te voelen.

villa18

villa17

villa16

De tuin bestaat uit een siertuin rond het huis, onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin, en achtertuin. Daaromheen liggen een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin.

villa15

Lopend richting stuwwal kom je over een slingerend pad langs twee weilanden. Daar grazen IJslandse paarden. Verder lopend over het pad kom je langs de nieuwe vijver, die in 2012 is aangelegd. Aan het einde van het perceel vind je de grassentuin.  De tuin is al lange tijd erg populair bij open-tuinbezoekers.

villa14

villa13

villa12

De tuin met verschillende onderdelen is in zijn geheel ontworpen door Fried en Lily. Hierbij vonden zij de aansluiting van het omringende landschap van wezenlijk belang, het mocht geen prairie in de polder worden.

villa-11

villa10

villa9

villa6

Voor tuintoeristen  die een of meerdere tuinen in ons land willen bezoeken is het niet eenvoudig zoeken,  het aanbod op het internet is veel te versnipperd. Ondanks deze handicap weten veel buitenlandse open-tuinbezoekers en tuinpublicisten de “Villatuin”te vinden. De tuin is nu internationaal gewaardeerd mede door reportages in Franse en Duitse tuinboeken en tijdschriften.

villa5

villa4

villa3

Nog maar kort geleden is de tuin bezocht door een grote groep Amerikanen. Carex Tours van de bekende Amerikaanse tuinontwerpster en tuinreisorganisator Carolyn Mullet heeft de “Villatuin” opgenomen in de lijst van belangrijke open tuinen in Nederland. De Amerikaanse Roxanne Carstensen uit Massachusetts over de tuin: “Het is hier zo mooi dat het bijna pijn doet” een mooier compliment kunnen Fried en Lily Frederix bijna niet krijgen.

albumarchief

Geïnteresseerd in een bezoek aan de tuin? Dit is mogelijk tijdens open tuindagen en voor groepen (minimaal 12 personen) ook na afspraak in juni, augustus tot half september.

Neem dan contact op met:

Lily en Fried Frederix

Leuthsestraat 6

6575 JE Persingen

(buurtschap Wercheren)

tel.: 024-6631483

email: tuindevilla@planet.nl

www.tuindevilla.nl

villa2

Alle foto’s in deze reportage zijn gemaakt door Jette Jongerius van JetteJ

Ga naar Welkompagina