Thorp Perrow in de Yorkshire Dales een Arboretum anders dan anderen

Thorp Perrow Arboretum is een van de belangrijkste, en zeker een van de mooiste particuliere collecties van bomen en struiken in Engeland. Dit arboretum met een oppervlakte van ruim 45 ha is uniek in het V.K. De collectie is bijeen gebracht door Colonel Sir Leonard Ropner (1895 – 1977). Het arboretum wordt nu onderhouden en beheerd door Sir John Ropner.  

Thorp Perrow Arboretum Welcome To My World Flickr

Het arboretum ligt in de Engelse streek Yorkshire Dales, met zijn heuvelachtig landschap en stenen muurtjes was dit ook het decor voor de beroemde Engelse serie over veearts James Herriot. Het dichtsbijzijnde plaatsje is Bedale met zijn prachtige en historische centum.

Het Arboretum omvat ook het Milbank Pinetum dat in het midden-negentiende eeuw werd geplant door Lady Augusta Milbank  en het middeleeuwse Spring Wood dateert uit de zestiende eeuw. De grootvader van de huidige eigenaar kocht het landgoed aan in 1927 zijn zoon (vader van de huidige eigenaar) was toen 32 jaar oud en al snel begon hij met het aanplanten van bijzondere boomcollectie. Volgens zijn zoon (kan u het nog volgen) kwam de belangstelling in bomen vrij onverwacht. Bij het samenstellen en aanplanten van de boomcollecties  ging hij puur op zijn gevoel te werk en had totaal geen kaas gegeten van dendrologie of iets dergelijks.

Another Awesome Acer Day 155 365 Sarah Jones Flickr

Nu vele jaren later is het juist deze “amateuristische” aanpak die voor een groot gedeelte zorgt voor het succes, bezoekers waarderen het dat dit arboretum anders dan anderen is. De intieme sfeer blijft niet onopgemerkt.

Awesome Acers. Day 154 365 Not quite at their best yet but… Flickr

Thorp Perrow Estate heeft nu vijf nationale boomcollecties, te weten:  Juglans ssp. (walnoot), Fraxinus (Es), Tilia (linde), Laburnum (gouden regen) en Cotinus (pruikeboom).

20101014 Canon 400D IMG_6101 Autumn colours at Thorp Perro… Flickr

Liefhebbers van arboreta en de klassieke Britse tuin mogen bij een tuinenreis deze tuin niet missen. DFDS Seaways brengt u van Ijmuiden naar Newcastle, waar u deze tuin na een half uurtje rijden kunt bereiken.

Cyclamen Carpet. Day 152 365 Until a few years ago I thoug… Flickr
20101014 Canon 400D IMG_6188   Autumn colours at Thorp Perro…   Flickr

Thorp Perrow arboretum.

T  : 01677 425323
E  : enquiries@thorpperrow.com
A  : Thorp Perrow Arboretum
Bedale
North Yorkshire
DL8 2PS  Engeland