PlantenStruinen: Borstelveergras (Pennisetum)

Grassen zijn populair in de tuin en zeker het bijzondere borstelveergras. Met zijn langwerpige bladeren en bloeiende aren staat de Tuinplant prachtig in de tuin of op het balkon.

De gebogen en opgaande lijnen van deze grassoort zijn zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk om te zien. Borstelveergras is er in meerdere variëteiten, met kortere en langere aren.

Pennisetum `Cherry Sparkler' resize1
Pennisetum `Cherry Sparkler’

tp16_september_borstelveergras_03-hr

Mooie donkere aren

Borstelveergras (Pennisetum) behoord tot de uitgebreide familie van siergrassen. Borstelveergras wordt ook wel lampenpoetsersgras genoemd. Wanneer je de plant ziet met zijn mooie donkere aren spreken deze namen voor zich. Van oorsprong komt de plant voor in Australië en Oost-Azië. De bruinachtige, cilindrische bloeiwijzen kunnen wel 25 cm lang zijn en bloeien in juli tot en met september.

De wuivende aren op de plant zijn bijzonder sierlijk in de zomer, maar ook in de winter wanneer ze met rijp en sneeuw bedekt ook decoratief zijn. Borstelveergras is een polvormende grassoort met daaruit lange sierlijke, platte bladeren van waaruit de grasaren komen. Het Latijnse woord Pennisetum is een samenstelling uit de woorden penna (= veer) en seta (=varkenshaar) en verwijst naar deze bloeiwijzen.

Pennisetum Tall Tails
Pennisetum ‘Tall Tails’
Pennisetum_alop._Hameln__76976_zoom
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft de borstelveergras gezond en mooi. De plant staat in de tuin graag op een zonnige standplaats maar ook iets in de schaduw doet hij het goed. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, zeker in periodes van lang aanhoudende droogte. Constant te natte wortels houdt de plant echter ook niet van. Ondanks dat de plant goed winterhard is, kan hij bij een strenge en langdurige vorstperiode wel een beetje bescherming gebruiken.

Laat daarom in het najaar en de winter uitgebloeide aren en blad aan de plant zitten, dit dient dan als bescherming en verwijder dit pas in het vroege voorjaar in maart. Weldra vormt zich weer nieuw blad en in de zomer weer volop nieuwe “borstels”.

tp16_september_borstelveergras_02-hr_0

Snoeitip

Om in het voorjaar weer een mooie plant te krijgen is het verstandig na de winter, begin maart, de plant tot op 20 cm boven de grond terug te knippen. Hij is dan de winter door zijn eigen bescherming met blad en oude bloemaren goed doorgekomen en kan weer volledig opnieuw gaan groeien en bloeien.

Pennisetum setaceum Rubrum
Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ foto; Iverde/Maayke de Ridder

Pennisetum alopecuroides Hameln

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Mmv: Bloemenbureau Holland , IVerde