RHS Rosemoor Gardens, een parel in het landschap van Devon

Lady Anne Palmer en haar moeder kochten Rosemoor nadat de vader van Anne overleed in 1931. Uit correspondentie uit die tijd kunnen we lezen dat Lady Anne de tuin maar saai en arbeidsintensief vond. Niet in de laatste plaats omdat er veel met bedding plants werd gewerkt. Deze eenjarige planten werden in Victoriaanse stijl verwerkt in motieven.

rosemoor 11
Gedeelte van de Cottage Garden met; Campanula, Geranium, Phlox en Digitalis

Na de Tweede Wereldoorlog werd Rosemoor het huis voor het gezin, dit waren naast Anne ook haar echtgenoot  Robert Horace Walpole en hun jonge zoon. Tijdens de oorlog werd Rosemoor in beslag genomen door het Britse Rode Kruis. Het werd tijdelijk een toevluchtsoord voor inwoners vanuit de Londonse Docklands en East End om even de geest te laten rusten vanwege de hevige bombardementen van de Luftwaffe boven Londen.

rosemoor 10
De tuin in de vroege lente met o.a; Narcissus, Primula, Pulmonaria en Iris reticulata

Het zou nog tot 1959 duren tot de eerste spade de grond in ging voor de aanleg van de tuinen. Het vonkje sloeg over toen Lady Anne Palmer bij toeval Collingwood ‘Cherry’ Ingram (een destijds zeer bekende en erkende plantenkenner en ontdekker) ontmoete, het was aan hem te danken dat er plannen voor een tuin werden gemaakt. Lady Palmer gaat mee op plantexpedities naar oorden zoals; Spanje, Zuid Amerika, Papua Nieuw Guinea, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika en Japan.Het gevolg was een tuin met een verzameling van meer dan 4000 plantensoorten.

De 3,2 ha tuin en nog eens 13 ha landbouwgrond schonk Lady Palmer in 1988 aan de Royal Horticulture Society. Vanaf 1989 werd een start gemaakt om de tuin (en huis) klaar te maken voor grote aantallen bezoekers.

rosemoor 1

De fraaie gentiaanblauwe Pontederia geeft kleur aan de overbeplanting van deze vijver. Gunnera mag niet ontbreken langs een grote vijver als deze, de grote bladeren geven karakter aan de beplanting. De waterlelie’s maken het plaatje compleet.

Water zou eigenlijk in iedere tuin aanwezig moeten zijn, water trekt veel dieren aan en is zo prima geschikt voor het vergroten van de biodiversiteit.

rosemoor 2

The Terrace Model garden is een mooi voorbeeld als u inspiratie zoekt voor een formele tuin op een kleine oppervlakte, zoals de gemiddelde stadstuin van +/- 70 m2. Bij het ontwerp van deze tuin is men uitgegaan van driehoeken en vierkanten, dit geeft een rustige uitstraling in een kleine tuin. De toch wel uitbundige beplanting laat zien hoe u grote planten in een beperkt aantal m2 kunt verwerken zonder dat zij dominant overkomen.

rosemoor 3

De Hot Garden is in de maand augustus een bruisende aanblik in de Rosemoor Gardens. In diverse tinten oranje, geel, paars en rood vormen zij een prachtige overgang naar de herfst waarin wij deze kleuren weer tegemoet treden.

In elk geval zal een ieder die niet echt lekker in zijn vel zit momenteel bij het bezoeken van deze tuin de positieve helende werking gaan ervaren, en hopelijk met een lach op het gezicht de tuin verlaat.

rosemoor 4

In bovenstaand gedeelte van de tuinen ziet u de mediterraanse tuin, steeds meer van deze planten kunnen ook bij ons de winter overleven. Onze winters worden immers door het veranderende klimaat steeds milder.

Van oudsher zijn de meeste van deze planten echte kuipplanten die in de winter overleven in de Oranjerie. Een van de oudste gebouwen met deze functie staat in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Deze ruimte is nu een restaurant, in de lange geschiedenis van deze oranjerie had hij nog eenmaal niet deze functie dat was toen Napoleon het gebouw ging gebruiken als koetshuis.

Veel planten uit het mediterraanse gebied ruiken heerlijk. De aromatische oliën komen vrij bij veel zonlicht en het afgeven van warmte van het gravel. Hoe warmer de temperatuur destemeer geur.

rosemoor 5

Dit beschutte gedeelte van de tuin is de plek waar de meest vorstgevoelige en delicate planten staan. De planten overwinteren in de oranjerie, waar zij zodra het kan in het voorjaar, richting deze beschutte plek bij de veranda gaan.

rosemoor 6

Statige rozen, bloeiende heesters en vaste planten staan hier in een spannend spel contrast met het formele karakter van de Queen Mother’s Rose Garden.

rosemoor 7

Dit is het absolute summum op het gebied van de klassieke cottage garden. Een uitbundige kleurrijke mix van planten lijken te vechten voor een plek. Dit zou de grondlegger van de cottage garden, Gertrude Jekyll plezieren. Deze tuinstijl wordt nog vaak toegepast in het V.K. maar is in ons land ook nog steeds populair.

rosemoor 8

Hier ziet u de Cottage Garden in volle glorie tijdens de zomer.

rosemoor 12
De kruidentuin met vijver
rosemoor 14

Royal Horticulture Society