Klassieke tuin ‘De oude watermolen’ in Rijsbergen weer in volle glorie

download (6)
Achterzijde boerderij

Toen de familie Vreeburg in 2009 boerderij ‘De oude watermolen’ in Rijsbergen aankocht is deze eerst volledig gerestaureerd.  In 2010 verhuizen Carina Vreeburg, haar man en twee dochters naar de boerderij. In 2011 is de restauratie achter de rug en kan er een begin worden gemaakt met de aanleg van de tuin.

De oude watermolen is honderd jaar geleden helaas afgebroken. Wat overbleef was een prachtige langgevel boerderij met een historie, die in zijn huidige vorm terug gaat, tot 1778. De eerste vermelding van de boerderij dateert echter uit een eigendomsakte van Arnold van Leuven, Heer van Breda, uit 1279 waarin stond “Onze hoeve te Karleschot ende die molen”.

download (3)
De Magnolia in volle bloei
download
Het uitzicht op het beekdal

Al snel raakte de familie in de ban van hun toekomstige woonplek, Carina Vreeburg hierover; ‘Wij waren gevallen voor het plekje aan de Aa of Weerijs met het uitzicht op het beekdal’. Bij een bezoek tijdens een van de Open tuindagen is het moeilijk om niet ook verliefd te raken op deze fraaie plek in het Brabantse landschap.

Hovenier en tuinontwerper Ton van Wijtvliet was verantwoordelijk voor het ontwerp van de vorige tuin van de familie, toen bleek dat hij ook zijn intrede had gedaan in een historische boerderij in Rijsbergen (De Hazelhof) was de keuze snel gemaakt. De tuin is vanaf 2010 helemaal opnieuw aangelegd.

download (4)
Lange borders met vaste planten aan de achterzijde van de schuur
download (7)
Appelbomen (Malus) in bloei

Carina is zeer te spreken over de samenwerking met Ton de Tuinman: ‘Tijdens deze samenwerking is ook bij mij de “vonk” overgesprongen en is mijn passie voor tuinieren ontstaan’.

download (2)
Een van de vaste plantenborders in de boomgaard
download (8)
Hydrangea (hortensia) in bloei onder het keukenraam

De tuin bestaat uit een heemtuin (gerealiseerd na de sloop van oude varkensstallen), een binnentuin, een moestuin en een fruitboomgaard met een paar grote vaste planten borders waar de kleuren grijs, roze, blauw en zilver de boventoon voeren.

download (1)
De voorzijde met vakken Hydrangea
download (9)
Gedeelte van de pompoenenoogst in 2015

Aan de voorkant van het huis bestaat de tuin uit vakken hortensia’s naast de geitenwei met in het verlengde daarvan de kippenwei. In de weide achter de boerderij is recent een uitbreiding van de moestuin gerealiseerd met vakken waarin Carina pompoenen kweekt. Ook zijn twee doorgangen naar de boomgaard gerealiseerd.

download (10)
Hibiscus

De oude watermolen

Kaarschotsestraat 2

4891 SE Rijsbergen

Telefoonnummer: 06-51-200322

website

Open tuindagen in ‘De oude watermolen’