Gert Tabak’s Tuinige zaken: Een bonte belevenis

Deze bonte mengeling van kleuren en vormen is een feestelijke sensatie – mei laat zich van haar uitbundigste kant zien. Heerlijk om naar te kijken! Wat een verschil met het verdroomde plaatje van bijna zwarte tulpen in ochtendnevel dat ik je de vorige maand liet zien. Het zijn de uitersten, die het tuinieren en ook het leven zo boeiend maken. Verstilling en rust zijn voor mij essentieel, maar ik zou absoluut ook niet zonder het theatrale kunnen. Ik vind niets heerlijker dan flink uitpakken met grote barokke boeketten waar de kleuren vanaf spatten. `t Zal wel door mijn toneel-achtergrond komen, of het is een compensatie voor een lichte graad van kleurenblindheid waar ik mee behept ben. Hoe dan ook, het is fascinerend om je te buiten te gaan aan vorm en kleur. Bij mij moet er dan ook altijd nog wat klatergoud en glitter bij, wat dat betreft ben ik net een ekster.

1-mei-001
(scan van dia) Foto; Gert Tabak

Toen mijn partner Ton ter Linden de foto zag zei hij dat het hem deed denken aan een glas-in-lood raam. De bloemen lijken hier ook erg transparant en dat is misschien de link met het glas. Vroeger werden ook vaak bloemmotieven in glas-in-lood ramen gebruikt. Vooral in de kunststijlen Jugendstil, Art deco en Art nouveau in het begin van de vorige eeuw werden ze veel toegepast. Als tuinliefhebber zouden we ons best thuis voelen, denk ik, in die tijd.

Dit arrangement kwam trouwens op een niet-tuinige manier tot stand omdat ik een kleurentest moest doen voor een fabrikant. Een uitdaging dus. Op de houten tuintafel buiten kwam een spiegel te liggen en daar zette ik allerlei glaasjes en vaasjes van gekleurd glas op. Toen de tuin in om zoveel mogelijk verschillend gekleurde bloemen te plukken die vervolgens vrij nonchalant een plek kregen in die glaasjes. Eigenlijk moest het ook nog sprankelen en glimmen om het geheel nog levendiger te maken. Dus kwam de bloemenspuit eraan te pas. Voor deze opname mocht dat, anders hou ik er niet van om op deze kunstmatige manier bloemen er wat frisser uit te laten zien. Het was precies goed zo.

Het stilleven was groter dan nu op de foto staat, zodat ik kon experimenteren met de compositie. Natuurlijk stond het zo opgesteld dat het zonlicht min of meer van achteren kwam want dat komt de transparantie ten goede. Uiteindelijk was ik niet alleen tevreden over het filmpje maar ook over deze speelse compositie.

Voor degene die willen weten met welke figuranten we hier te maken hebben, noem ik ze v.l.n.r.: maskerbloem, roos, daglelie, bieslook, koekoeksbloem, klokjesbloem, kogelbloem, roos, akelei en iris.

Misschien ook een opsteker voor degenen onder u die denken dat ze niet creatief genoeg zijn om mooie boeketten, bloemstukken of arrangementen te maken: blijf letterlijk en figuurlijk dicht bij huis. Gebruik de spulletjes die u hebt en haal de bloemen uit eigen tuin. Veel kan er dan eigenlijk niet mis gaan, want qua sfeer past het dan al aardig bij elkaar. Het is namelijk uw sfeer.

En trek u vooral niet te veel aan van allerlei regeltjes, want het is geen Ikebana waar u mee bezig bent. Eenvoud is vaak het toverwoord – hoe vertederend is het niet om een paar borrelglaasjes bij elkaar te zetten en daar kleine bloemen van dat moment in te zetten of hoe voornaam staan wat rozen met blad in een schaal met water. Ook al is het nog zo simpel en snel gemaakt, het geeft maximale voldoening. Ik moet er tenminste steeds weer naar kijken.

Gert Tabak Visual Art