Neem een stukje RHS Chelsea Flower Show mee naar uw tuin

Het kan de sfeer zijn die een bepaalde beplanting heeft en u weet te raken, de bestrating zijn, een kunstwerk, een bepaalde plant zijn die u de inspiratie geven om in de eigen tuin iets soortgelijks te realiseren. Meestal zijn het onderdelen of de sfeer van een tuin die wij meenemen naar onze tuinen.

En wat is er nou mooier dan een grote tuinshow om deze inspiratie op te doen.

De RHS Chelsea Flower Show met zijn grote diversiteit aan tuinstijlen is bij uitstek een bron van inspiratie.

chelsea_home_940x627__TSC4732

Moestuin op hoog niveau

Mocht de constructie het kunnen dragen dan is dit wel een heel makkelijke manier om een daktuin te kunnen realiseren. Oude potten krijgen een nieuw kleurtje en kunnen weer jaren mee.  De RHS Greening Grey Britain for Health, Happiness and Horticulture garden waar deze moestuin op hoog niveau deel van uit maakt is ontworpen door Ann-Marie Powell.

chelsea_home_940x627_B21A5120

Met droge voeten

Planten welke goed tegen weinig water kunnen zijn meestal afkomstig uit streken in de wereld waar ook weinig water valt. Denk hierbij aan de regio in en rond Jordanië, Provence of Californië. De bodem bestaat vaak uit gravel. Toch is de beplanting rijk en afwisselend in kleur.  (The Telegraph Garden ontworpen door Andy Sturgeon, Goud & Best in Show)

chelsea_home_940x627_B21A5109

Tegen een muur lopen

In meerdere tuinen waren er dit jaar kunstwerken waarbij de mens centraal stond. Deze figuren kunnen een extra laag in de tuin vormen, er gaat een sterk effect van uit. Een goed gekozen kunstwerk  kan een echte verrijking zijn. Behalve het uiterlijk van een kunststuk speelt ook het formaat een belangrijke rol, bij de aanschaf kunt u beter een iets groter formaat kiezen dan wat u in eerste instantie in gedachten had. In een grote tuin kunt u het beste een massief kunstwerk bestellen, in een kleine tuin hoeft het kunstwerk niet klein te zijn maar kies hier liever een opengewerkt exemplaar anders kan het snel als storend worden ervaren. ( Meningitis Now Futures Garden ontworpen door John Everiss)

The-Hartley-Botanic-Garden_1088x612_V0P0343

Into the Wild…

Meer dan in vorige edities van deze tuinshow was er ditmaal ruimschoots aandacht voor. De eyeopener was het winnende ontwerp van Dan Pearson in de voorgaande editie. Deze ontworpen stukjes natuur doen het goed bij een jonge generatie van ontwerpers en tuinbezitters. Internationaal heeft de Nederlander Piet Oudolf deze stijl op de kaart gezet. Bij dit type beplantingsplannen is een hoge mate van plantenkennis onontbeerlijk. Lees hier meer over in de GO WILD! serie op deze site.  De foto hierboven is  The Hartley Botanic Garden door Catherine MacDonald en hieronder van The M&G Garden door Cleve West.

The M&G Garden door Cleve West
The M&G Garden door Cleve West.

Een muur voor natuur

Een muur van natuursteen past prachtig bij de losse natuurlijke beplanting. Het contrast van de grillige stenen muur met de scherpe lijnen van het stenen pad geven een spannend geheel. Door dit contrast komt zowel de vloer als de muur veel beter tot zijn recht. Het natuurlijke van de muur vormt nu een sublieme overgang naar de nagebootste natuur erachter.

Om de overgang van pad en plant zowel te versterken als te verzachten zijn hier geschoren buxusblokken aangebracht als zeer fraaie overgang.  Het voorbeeld is van  God’s Own County – A Garden for Yorkshire ontworpen door Matthew Wilson.

chelsea_home_940x627B21A5190

chelsea_home_940x627B21A5155

Als u een liefhebber bent van herfstkleuren kies dan voor bronzen of bronskleurige elementen in uw tuin. Zij zijn bij uitstek geschikt voor het herfstseizoen. Om de overgang enigzins te verzachten is hier Taxus gebruikt in enkele van de nissen, terwijl in de beplanting hierboven de Acer en de schermen van Angelica zorgen voor de aansluiting. The Chelsea Barracks Garden ontworpen door Jo Thompson.

chelsea_home_940x627_B21A5031 (1)

Bevriende stammen

Als u probeert hoogte in uw beplanting te krijgen zijn bomen of heesters uitermate geschikt. Meerstammige heesters kunnen uw tuin echt karakter geven. De groenblijvende heester Osmanthus armatus op de foto is zo gesnoeid dat de karaktervolle houtige stammen tot hun volle recht komen. Toch is er genoeg transparantie om de tuin goed te overzien. De beplanting onder de heester heeft hierdoor genoeg ruimte en licht. Meerstammige heesters zult u steeds vaker in tuinen gaan zien. De  Vestra Wealth’s Garden of Mindful Living is ontworpen door Paul Martin.

Water is leven

Het kijken en luisteren naar water in de tuin geeft een hele nieuwe dimensie. Het waterelement op de foto hieronder is een kunstwerk op zich. De inspiratie voor dit waterwerk komt van de ananasvrucht of een dennenappel. The Winton Beauty of Mathematics Garden is ontworpen door Nick Bailey.

Winton-Beauty-of-Mathematics-Garden_1088x612_V0P0280

Een kei hoort erbij

Stenen elementen zoals deze kei of een groot rotsblok helpen uw tuin structuur te geven in elk seizoen. Bovendien versterken zij de naturalistisch vormgegeven beplanting. Deze kei was terug te vinden in  The Hartley Botanic Garden ontworpen door Catherine MacDonald. Maar ook in de tuin ontworpen door Cleve West, die zijn inspiratie hiervoor opdeed in het Exmoor National Park in het zuidwesten van Engeland.

The M&G Garden door Cleve West
The M&G Garden door Cleve West
Hartley-Botanic1088x612
Hartley Botanic Garden Catherine MacDonald

Foto´s: Royal Horticulture Society.

Kijk ook naar deze video´s

RHS Royal Chelsea Flower Show BBC  All Episodes 

RHS Royal Flower Show 2016 Chelsea Plant Stars

Related articles