RHS Chelsea Flower Show 2016: Pioenrozen, varens en rozen dit jaar favoriet

Wat Parijs is voor de modewereld als plek waar menig kledingtrend begint, is Londen dit voor de tuinenwereld. Op het terrein van het Royal Hospital in Chelsea vormen de showtuinen langs de brede boulevard als het ware één grote catwalk vol inspiratie voor ontwerpers en tuinbezitters.

De laatste decennia heeft de tuinstijl waarbij veel met vaste planten en grassen wordt gewerkt duidelijk aan betekenis gewonnen. Inheemse planten zijn belangrijk geworden in tuinen waarbij de grondregel; de juiste plant op de juiste plek, is geworden. Plantengemeenschappen zijn belangrijker dan de individuele plant (in een klassieke border). Binnen deze tuinstijl is er genoeg ruimte voor de tuinontwerper om zijn eigen hand hierin terug te zien.

chelsea collage

Plantentrends

Er is bij de komende RHS Chelsea Flower Show een prominente plek voor pioenen en rozen. Andere populaire tuinplanten zijn alliums (sierui), Achillea (duizendblad), Digitalis (vingerhoedskruid), irissen, Lavendel en Geum (nagelkruid).

In acht van de showtuinen zien we het gebruik van haagjes van; Buxus, Ilex of Taxus. De haag als groene strakke rand om een border maar ook hoger als erfafscheiding komt weer helemaal terug in de tuin.

Bekijk hier een artikel over hagen.

Pteridium aquilinum
Pteridium aquilinum

Varens zijn dit jaar populair onder de tuinontwerpers vooral de Pteridium (adelaarsvaren), net als het gebruik van eikenbomen, zoals in het ontwerp van Cleve West. Een andere populaire plant dit jaar is de Equisetum (slangengras).

Equisetum of Slangengras
Equisetum of Slangengras

Pioenen gaan het dit jaar helemaal maken, we zien ze o.a. in de tuinen van ontwerpers als; Matthew Wilson en Hay Hwang. In het ontwerp van Jo Thompson staat dit jaar de roos in de hoofdrol, net als bij veel tuinbezitters. In een aantal tuinen op Chelsea zien we dit jaar veel varens.

pioenroos_2015_04 (1)

Waren het vorig jaar de donkerbloemige soorten die populair waren bij veel ontwerpers, dit jaar zijn het de pasteltinten en groen die een comeback maken in de showtuinen. Groen in de vorm van varens of mooie bladplanten met een duidelijke structuur. Ook de groene haagjes en andere vormen van vormsnoei  van Buxus, Ilex of Taxus maken een revival en vergroten het aandeel van groen in de tuin.

Het aanbod in varens is in de meeste tuincentra niet geweldig terwijl in de showtuinen op Chelsea varens een prominente rol krijgen. We zullen moeten afwachten hoe snel kwekers en verkoopkanalen deze trend gaan oppakken. Hetzelfde hebben we met grassen kunnen zien waarbij de vraag groter was dan het aanbod, nu struikel je over de grassen in elk tuincentrum. De tuiniers waren de trendzetter en het tuincentrum de trendvolger. Heel anders dan nog maar enkele jaren terug toen trends door de tuincentra aan ons werden opgedrongen.

Chatworth Garden, de winnende tuin in 2015 van Dan Pearson
Chatworth Garden, de winnende tuin in 2015 van Dan Pearson

Inheemse planten zijn bij veel van de showtuinen aanwezig, de winnende tuin vorig jaar van Dan Pearson was voor veel tuiniers en ontwerpers een eye-opener. De bezoekers aan de show zijn vooral op zoek naar onderdelen van een showtuin om die te gaan toepassen in hun eigen stukje paradijs.

Een voorbeeld van een dergelijk element om toe te passen is mogelijk het gazon/veldje in het ontwerp van Jekka McVicar wat niet bestaat uit grassen maar uit kruidachtige die laag blijven en compact zijn, dit is niet alleen mooi en ruikt heerlijk maar is ook een stuk duurzamer als een grasgazon wat regelmatig gemaaid moet worden en bij hitte extra water nodig heeft.

Nieuwe planten

Veel kwekers gebruiken de RHS Chelsea Flower Show om hun nieuwe of verbeterde planten te introduceren. Een kleine greep hieruit:

De bekende rozenkweker David Austin komt dit jaar met een nieuwe Engelse heesterroos: ‘Roald Dahl’.  Deze nieuwe roos heeft de kleur van een perzik en bloeit langdurig. Deliflor komt met een nieuwe chrysant; chrysanthemum  ‘Princess Charlotte’. Andere nieuwe planten zijn o.a. Acer ‘Moonrise'(Hillier Nurseries), Hosta ‘Smiling Mouse’ (Hogarth Hosta) en de hosta met dieprode accenten “Cherry Kiss’ (Millais Nurseries).

chel 2016
Veel pioenrozen en varens dit jaar. Rechts de nieuwe roos ‘Roald Dahl’ van David Austin

Bekijk hier de gehele lijst met nieuwe planten.

De Royal Horticulture Society voert campagne met het project;  RHS Greening Grey Britain, wat tijdens de vorige editie van de show het daglicht zag. De RHS maakt zich terecht zorgen over het aantal voortuinen van tegels of asfalt. Elke nieuwe groene voortuin kan het verschil maken.

rhs greening grey
RHS Greening Grey Britain

Er is ook dit jaar weer aandacht voor biodiversiteit, duurzaamheid en de sociale aspecten van groen;

‘Urban Connections’ (fresh Garden) van ontwerpduo;  Lee Bestall en Paul Robinson vraagt aandacht voor de kwaliteit van openbaar groen om oudere mensen  uit een isolement te halen en in contact te zijn met buurtbewoners van diverse generaties. In ons land doet de NTs iets dergelijks met hun succesvolle formule: Sociaal tuinieren.

‘Modern Apothecary’ van RHS ambassadeur Jekka McVicar laat de helende werking van kruiden zien. Nog steeds zijn bijv. papavers uitstekende planten om te dienen als sterke pijnstillers (Morfine)

De Smart Garden van ontwerper Hay Hwang en LG Electronics laat zien hoe nieuwe slimme electronica zijn intrede doet in de tuin.

De winnende tuin van de 2015 editie was van Dan Pearson, de inspiratie kwam uit de bostuin van het Chatworth Estate. Dit jaar zien we deze opzet in meerdere tuinen langs brede hoofdpad terugkomen. Zo is The M&G Garden van ontwerper Cleve West geïnspireerd op een oud eikenbos in het Exmoor National Park en de beplanting in Rosy Hardy’s tuin  ‘Brewin Dolphin – Forever Freefolk’ is gebaseerd op de oeverbeplanting langs de rivier ‘Test’ nabij Freefolk in Hampshire. De tuin voor Cloudy Bay ontworpen door Sam Ovens is geïnspireerd door het landschap van de Marlborough regio in Nieuw Zeeland.