Lentespektakel in Tuinen van Claude Monet in Giverny

221781_e108c

Giverny is  een prachtig klein dorp in het Franse Normandië. Het dorp is gebouwd aan de oevers van de grote Seine-rivier vlakbij de stad Vernon.

Giverny was een onbekend dorp zoals er veel zijn in Normandië, na 1883 werd alles anders, in dit jaar nam Claude Monet zijn intrek in dit dorp.

221691_e832b

Monet kocht een fraai landhuis met daarbij een groot stuk grond, hij ging hier wonen met een goede vriendin van hem  Alice Hoschedé.

Claude was weduwnaar geworden en Alice was weduwe, samen met hun beider kinderen betrokken zij het riante en typisch Franse landhuis.

221697_bcd71

221717_f4610
Twee kleurencombinaties met gemengde tulpen. Op de voorgrond enkele Fritillaria.

Een mooi “natuurlijk effect” krijg je door verschillende soorten bollen met op elkaar aansluitende bloeitijden als mengsel te planten. Doe de bollen bijvoorbeeld in de kruiwagen, mix ze goed door elkaar en van daaruit, in grote of kleine groepen uitgestrooid tussen de vaste planten. Plant de bol op de plek waar hij is gevallen.  

Jacqueline van der Kloet

Met hulp van de grote familie kon Claude Monet nu beginnen met het aanleggen van de tuinen. Het meest ambitieuze plan was de aanleg van de grote vijver. Om deze vijver te realiseren moest hij een kleine beek omleiden door de tuin, het gevolg was protest van de inwoners van Giverny, die vonden dat hij hiermee te ver ging.

Klik op foto voor groter formaat. U kunt door het kruisje rechtsboven op de pagina weer hier terugkomen.

221699_be11a

De vijver werd royaal gevuld met waterlelies en Claude raakte hierdoor zo geïnspireerd waardoor hij een serie verfijnde schilderijen maakte met de naam; Les Nymphéas. De serie was wereldwijd zo geliefd waardoor het dorp Giverny zijn protest snel was vergeten en volop kon profiteren van de bekendheid die het dorp hierdoor kreeg.

Giverny was vanaf nu wereldberoemd.

221706_6cda7

Claude Monet was tijdens zijn leven al een zeer geliefd impressionistisch kunstschilder. Zijn plantencombinaties waren van een schoonheid zoals alleen een geslaagd kunstschilder ze kan maken.

Hoe plant je de bloembollen?

Om de natuurwondertjes te ervaren is een klein beetje voorwerk nodig. Laat dit je vooral niet afschrikken, want het planten van bloembollen is hartstikke leuk, makkelijk en zo gedaan! Volg de volgende 5 stappen voor een tuin om in te dromen:

  1. Hark de aarde los op de plaats waar je bloembollen wilt planten.
  2. Meng hier wat compost doorheen voor een vruchtbare grond.
  3. Schep een gat in de grond, ongeveer driemaal zo diep als de dikte van de bloembol.
  4. Plant de bloembollen in het gat, met de punt omhoog en het ‘baardje’ naar beneden.
  5. Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.

221715_46aeb

In zijn periode voor Giverny heeft Monet enkele maanden in Zaandam gewoond. De rivier De Zaan heeft Claude toen geïnspireerd tot het maken van enkele schilderijen met als decor de rivier en zijn molens. Monet bleef in Giverny tot aan zijn overlijden in 1926.

Goed om te weten

  • Je kunt ook een groter plantgat maken, ofwel een ‘bedje’, om zo een groter aantal bloembollen bij elkaar te kunnen planten.
  • De beste periode om bloembollen te planten zijn de maanden september, oktober, november en december. Zorg er wel voor dat de bloembollen in de grond zitten voordat het gaat vriezen.
221718_fefc6
Een bonte beleving van tulpen en Fritillaria

Droomtuin met intens gekleurde bloembollen

Wonderen bestaan! Sterker nog, je vindt ze in je eigen tuin. Met een klein beetje voorwerk, dat wel… Creëer een ware sprookjestuin met bloembollen en ontmoet deze wonderen van de natuur hoogstpersoonlijk. Plant je bloembollen in het najaar, want dan heb je in het voorjaar een tuin om in weg te dromen. Een tuin waarin je even los kunt komen van het dagelijkse ritme en waar fantasie werkelijkheid wordt.

221751_5d99e

Door zijn afwezigheid raakte de tuinen in Giverny al snel in verval. Door een zeer genereuse donatie van de steenrijke Amerikaan Walter Annenberg kon een stichting voor behoud en herstel van huis en tuin aan de slag met een grootse renovatie.

Hierdoor zijn de tuinen in Giverny een belangrijke trekker geworden voor het toerisme in Normandie.

221739_7b894
De kleur blauw geeft diepte in plantcombinaties

De Nederlandse bloembollensector pakt in de lente groots uit met een palet vol voorjaarsbollen in de meest prachtige combinaties, waarbij ook veel vaste planten zijn verwerkt.

221742_29a24

Nog meer moois! Klik op foto voor groter formaat. U kunt door het kruisje rechtsboven op de pagina weer hier terugkomen.

img081 nieuw

Aanbevolen boek van Jacqueline van der Kloet met veel droomcombinaties

Kleur je tuin Jacqueline van der Kloet – Forte uitgevers –  ISBN 978 94 6250 027 3

Fotografie in de Tuinen van Monet is van Wouter Koppen/IBulb