Hans Clauzing’s Fototip April ‘Languit voor de Keizerskroon’

Op een bekende bloembollententoonstelling, zag ik veel toeristen met hun camera druk in de weer. Terecht: onze tulpen, narcissen, krokussen zijn dankbare onderwerpen om in beeld te brengen! Het viel mij daarbij wel op, dat de meeste fotograferende bezoekers hun onderwerp vanaf ooghoogte vastlegde.

Slechts een enkeling ging voor zijn opname languit liggen om vanuit kikkerperspectief te fotograferen. Bij deze foto van de oranje keizerskronen met de gele narcissen ben ik, om mijn kleding te beschermen, op een (lege) vuilniszak gaan liggen.

hc april

Het resultaat is een voorjaarsplaatje waarbij het onderwerp goed afsteekt tegen de blauwe, lichtbewolkte lucht.

Mijn zoomlens (18-55mm) had ik ingesteld op maximaal groothoek (18 mm). Hierdoor komt er veel van de omgeving op het beeld te staan, wat dan ook weer de (lente)sfeer goed weergeeft.

De combinatie van het gebruik van de groothoekinstelling en het lage standpunt zorgen voor een spectaculair effect; de keizerskronen veranderen in reusachtige planten! Het diafragma heb ik bewust wat kleiner gekozen (f10), waardoor er meer dieptescherpte is ontstaan. De zachte lentezon heeft ervoor gezorgd, dat ik toch nog een vrij korte sluitertijd kon kiezen (1/125 sec). Door deze instelling kon er geen bewegingsonscherpte ontstaan door de aanwezige wind.

hc1a
http://www.clauzingfotografie.nl

Hans Clauzing geeft ook lezingen en workshops over tuin en landschapsfotografie.