Lente in de 125-jarige New York Botanical Garden

Lentefeest in de tuinen van de NYBG, waaronder de Seasonal Walk ontworpen door Piet Oudolf. 

5-IVO_5794
Kersenbloesem NYBG

De vele vroegbloeiers in de New York Botanical Garden vormen een feestelijk decor voor het 125-jarig bestaan van de botanische tuin. 

De New York Botanical Garden (NYBG), opgericht in 1891,  viert dit jaar haar 125-jarig jubileum. De tuinen hebben als doel een museum te zijn voor levende planten ingedeeld in de verschillende landschappen van de Verenigde Staten van Amerika.

De NYBG heeft een belangrijke educatieve functie en doet hiernaast veel onderzoek. De vrij recent aangelegde Native (inheems) Plant Garden (video) geeft een mooi (voor-) beeld hoe de tuin zich is blijven ontwikkelen, je kunt hier goed zien hoe ecologie een steeds belangrijker aspect (aan het worden ) is. Ook is hier veel inspiratie te vinden over de rol van watermanagement in onze toekomstige tuinen en parken.

Een Nederlands element zien we in de Seasonal Walk, de bekende plantenkenner en landschapsontwerper Piet Oudolf is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit deel van de NYBG.

Geïnspireerd door een bezoek aan de Engelse Kew Royal Botanical Garden in 1888 waren het eminent Columbia University botanist Nathaniel Lord Britton en zijn vrouw Elizabeth, ook een botanist, die vast besloten waren dat er in New York een botanische tuin moest komen met een internationale allure. Op de toen nog langdurende overtocht terug naar de V.S werden de eerste plannen al uitgewerkt.

2-IVO_6464
Bron; NYBG

Bovenal is het de uitbundige lente die de aandacht trekt van de bezoekers. Fragiele bolbloemen, bloeiende heesters, reuzen van Magnolia en alles daar tussenin vormen de feestslingers van de jarige tuin.

Door de gehele botanische tuin staan meer dan 200 kersenbomen. In de Cherry Valley staan veel grote en kleine kersenbomen in veel soorten. Ook in de conferentuin kan je deze roze en witte uitbundige bloeiers vinden. Op dit moment staat ongeveer 90 % van de kersenbomen in bloei.

2nd-Magnoliastellata_Waterlily_06
Magnolia stellata stermagnolia NYBG
3rd-Magnoliacultivar03
Magnolia (beverboom of tulpenboom) Bron: NYBG

De Magnolia draagt de grootste bloemen van alle heesters – in het Nederlandse klimaat. De bloemen verschijnen bij de Chinese en Japanse soorten al voor of tijdens de bladgroei. Omdat de bloemen iets op tulpen lijken krijgt hij vaak de naam tulpenboom. Dit is echter wat verwarrrend aangezien deze naam al vergeven is aan de echte tulpenboom, de Liriodendron tulipifera.

4th-IVO_6411
Oude magnoliabomen Bron: NYBG
3rd_MG_0388
In de Azaleatuin Bron: NYBG

Azalea en Rhododendron vormen een zeer uitgebreid geslacht. De verschillende soorten kunnen bladhoudend of bladverliezend zijn. Bekend zijn de grote rhododendron´s die we wel zien op landgoederen maar er zijn ook dwergvormen voor in de rotstuin. 

De bloemvormen zijn ingedeeld in, buisvormig, klokvormig, trechtervormig, trompetvormig, dubbelbloemig en schotelvormig.

In deze tuin vinden we verder ook Hydrangea, Buxus, Epimedium, Hosta, bolgewassen, varens en grassen.

IVO_0894
De Azaleavallei Bron: NYBG
daff-2016-3
Bron; NYBG

daff-2016-2

daff-2016-4
Voorjaar in de vaste-plantentuin Bron: NYBG
IVO_4834
Bron: NYBG

De tuinen van de NYBG bevatten tienduizenden narcissen, er staan oude rassen die hier aan het begin van de twintigste eeuw hun plek vonden. Ter ere van het 125-jarig bestaan is er in oktober 2015 begonnen met een grote uitbreiding van de Daffodil Valley.

IVO_9418
Bron: NYBG

De Seasonal Walk in de NYBG.

IVO_7871
Detail van de Seasonal Walk Bron: NYBG

In 2014 kreeg de seizoenentuin van de NYBG een compleet nieuwe invulling. De Seasonal Walk is naar een ontwerp van Piet Oudolf.

Piet Oudolf laat hier de vergankelijke schoonheid van planten zien.

De dubbele border staat vol met vaste planten, grassen en bolgewassen. De tuin heeft elk seizoen zijn schoonheid, tussen april en november is de tuin op zijn hoogtepunt en vormt een ware bron vol inspiratie en genoegen.

IVO_7954

Seasonal Walk van Piet Oudolf Bron: NYBG

Bekijk hier een video over de Seasonal Walk met Piet oudolf.

Bekijk hier Treasures of New York: The New York Botanical Garden

IVO_9405
Seasonal Walk Bron: NYBG

The New York Botanical Garden