Arley Hall & Gardens, 250 jaar in de familie

tsgw opener

ag 3

De tuinen van Arley Hall hebben zich de afgelopen 250 jaar kunnen ontwikkelen tot een van de mooiste tuinen van Europa. Opeenvolgende generaties van dezelfde familie hebben zich intensief beziggehouden met de tuinen. Het gevolg hiervan is een tuin die met zijn tijd is meegegaan.

ag 2

De lange borders met bloeiende vaste planten is de eerste welke in Engeland is aangelegd. De vorm van de borders zijn hetzelfde gebleven maar de beplanting is met zijn tijd meegegaan.

ag 1

ag 4

Bij dit soort langgerekte borders worden de planten opgesteld van laag naar hoog, een groene haag erachter zorgt voor het maximale effect. Nog steeds worden er borders met deze klassieke  opstelling aangelegd vooral bij historische gebouwen zoals kastelen, buitenplaatsen en landgoederen.

Bij de borders van Arley Hall hebben deze hagen door middel van vormsnoei een eigen karakter gekregen waardoor zij meer dan alleen een groene muur zijn geworden.

ag 8

ag 9

Pal achter de borders ligt een ware avenue met aan weerszijde indrukwekkende kolommen van Quercus Ilex (steeneik).

De Steeneik is een van de meest populaire groenblijvende bomen vooral in moderne strakke tuinen, maar ook in vormsnoei bij formele tuinen, komt deze boom tot zijn recht. Het blad is stevig, leerachtig en heeft een hulstachtig getande rand. De tweede naam van deze boom is dan ook Ilex (hulst).

De steeneik is goed winterhard en doet het goed op een kalkrijke en droge bodem.

ag 11

Het formele gedeelte van de tuin is ongeveer 5 ha. De veschillende tuinkamers in dit stuk van het landgoed hebben alle hun eigen karaktervolle sfeer.

ag 5
Aan de noordoost zijde van het huis ligt het Arboretum.

ag 6

Een van de vele tuinkamers rond het huis.

ag 10
Een strakke oprijlaan omgeven met Rhododendron.

Chris Beardshaw over de borders van Arley Hall:

ag 7
De bostuin met verwilderde narcissen brengt u in lentesfeer.

Adres: Arley Hall & Gardens

Northwich

Cheshire

CW9 6NA

Website

Bekijk hier de video; Arley Gardens through the Seasons