lelies maken emoties tastbaar

“Als je twee broden hebt, verkoop er een en koop een lelie.”

Wist je dat de lelie ons een wijze les leert? Ze vertelt dat we ons geluk moeten zoeken in de schoonheid van de natuur. Laat je verrassen door de wereld van lelies.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tevredenheid van geest en ziel

Er bestaat een Chinees spreekwoord: ‘If you have two loaves of bread, sell one and buy a lily’. Het betekent dat we ons geluk niet enkel vinden in het vervullen van primaire behoeftes, maar ook in de schoonheid van de natuur. Om ons ‘happy’ te voelen hebben we dit net zo hard nodig als onze eerste levensbehoeften zoals eten en drinken. De lelie heeft de kracht om jouw geest en ziel te plezieren.

Lilium Souvenir

Lilium ‘Souvenir’

Bijzondere boodschap

De lelie zit boordevol symboliek en dat maakt deze bloem perfect om cadeau te geven bij een bijzondere gelegenheid of gekoppeld aan een persoonlijke boodschap.

Vrouwelijkheid: in de Griekse en Romeinse tijd kreeg je als bruid een kroon van lelies in de hoop op een vruchtbaar leven.

Liefde: in de Victoriaanse tijd kreeg een vrouw een zoet geurende lelie van haar minnaar.

Zuiverheid: witte lelies prijken vaak op bruiloften als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.

Vergankelijkheid: de serene uitstraling van lelies helpen emoties uit te drukken bij verlies en rouw.

Lilium Marion

Lilium ‘Marion’

Leliesoorten

Lelieveredelaars kruisen af en aan lelies om nieuwe soorten te krijgen die anders of beter zijn. Bijvoorbeeld lelies zonder stuifmeel, lelies die langer houdbaar zijn, geurloze lelies, lelies met een buitengewone kleur of lelies met een bijzondere geur. Doordat er zoveel nieuwe varianten ontstaan is het assortiment gigantisch. Het zou niet vreemd zijn wanneer die enorme hoeveelheid je ietwat zou duizelen, en daarom hebben we de bekendste 3 groepen op een rijtje gezet:

Oriëntal lelie

Dit soort lelie geeft moeiteloos een ‘wow’-effect aan een ruimte door de lange stelen en imposante bloemen, die een diameter van wel 20 centimeter kunnen hebben! De bloemen pronken in wit, roze, rood, lila en alle combinaties daarvan én ze zijn te herkennen aan de zoete leliegeur. Wist je dat er ook dubbele Oriëntal lelies bestaan? Deze hebben een extra reeks van zes bloemblaadjes of zelfs meerdere reeksen.

Aziatische lelie

Als je een grote keuze aan kleur wilt is de Aziatische lelie perfect. Van donkerpaars tot crèmewit, gestippeld, effen of meerdere kleuren op een bloem. Het is er allemaal! Aziatische lelies ruiken niet, wat een uitkomst is voor mensen die wel van lelies maar niet van leliegeur houden. Over het algemeen heeft de Aziatische lelie kleinere bloemen en kortere, stevigere stelen in vergelijking tot de Oriëntal lelie. En wist je dat deze groep een flink aantal dubbele lelies heeft?

Longiflorum lelies

Heb je weleens van trompetlelies gehoord? Daarmee worden Longiflorum lelies bedoeld. Longiflorum lelies hebben het uiterlijk van een toeter en groeien naar opzij. Je raadt het al, net een trompet! Dit soort is een echt fotomodelletje in de bloemenwereld. Haar ranke, gracieuze steel kan wel 1,5 meter worden en haar witte bloem straalt elegantie uit. Ze geeft een milde zoete leliegeur af die ze vooral ’s avonds verspreidt om te laten weten dat ze er is.

Lilium Heart Balance
Lilium ‘Heart Balance’

Zo lang mogelijk genieten

Als je een prachtige bos lelies hebt gekocht of gekregen, zorg er dan voor dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Snijd de steel twee tot drie centimeter schuin af en haal het blad onder aan de steel dat in het water komt te staan, weg. Maak de vaas goed schoon en vul deze met schoon water. De lelies zullen stralen! (IBulb)

Illustration_Lilium_martagon0
Lilium ‘Martegon’