Echinacea, de niet altijd rode zonnehoed

tsgw opener

De typerende, margrietachtige bloemen van de Echinacea lijken net zonnehoedjes. Niet voor niets wordt ze daarom nog vaak ‘rode zonnehoed’ genoemd. Maar wat veel mensen niet weten is dat de naam rode zonnehoed ietwat misleidend is. Van origine zijn de bloemen van Echinacea inderdaad rood maar er zijn inmiddels vele andere kleuren om te kiezen. We kunnen haar dus met een gerust hart gewoon zonnehoed noemen. Duik mee in het verhaal over deze geliefde vaste plant.

Echinacea purpurea Green Jewel 0908.1mv
Echinacea purpurea ‘Green Jewel’

Eeuwenoude favoriet

Deze eeuwenoude vaste plant pronkt verrassend mooi in borders en bloeit waardevol voor vlinders en bijen. De zonnehoed heeft grote bloemen met horizontale iets hangende bloemblaadjes die stralen rondom het dikke oranjebruine hart. Van juli tot in september bloeit ze trots in borders en plantvakken. Elke bloem van de zonnehoed blijft wekenlang mooi en lokt met de honingachtige geur vele bijen, hommels en vlinders naar de tuin. Omdat het zo’n kleurrijke en insecten lokkende vaste plant is, is de zonnehoed al honderden jaren favoriet van tuinliefhebbers.

Echinacea pupurea

echina 3
Echinacea purpurea ‘White Swan’

Snoepkleurtjes

De roots van de zonnehoed liggen in de Noord-Amerikaanse prairie. Echinacea purpurea is een van de voorouders van fraaie nieuwkomers. Ze heeft een grote roze bloem en een stevige steel die tussen de 60 en 100 centimeter lang is. Het hart is oranje-bruin en de bloem blijft tot diep in de winter op de stengel staan. Door geduldig kruisen ontstaan er steeds meer verschillende bloemkleuren zoals wit, groen, geel, oranje, roze en alle denkbare tussentinten. Het zijn echte snoepkleurtjes voor de tuin!

echina 2
Foto; IVerde Maayke de Ridder

Echinacea ‘Augustkönigin’ (roze)
Echinacea ‘Fatal Attraction’ (donkere stengels, roze)
Echinacea ‘Hot Summer’ (oranjerood)
Echinacea ‘Kim’s Knee High’ (compacte groei, roze)
Echinacea ‘Magnus’ (horizontale bloemblaadjes, roze)
Echinacea ‘Sundown’ (oranje tot roze)
Echinacea ‘Harvest Moon’ (zachtgeel)
Echinacea ‘Pink Double Delight’ (gevulde roze bloemen)
Echinacea ‘White Swan’ (wit)

echina
Echinacea ‘Mango Meadowbrite’ foto: IVerde © Maayke de Ridder

Aan de slag

Wil je ook zonnehoed in de tuin? Je kunt ze van het voorjaar tot in de herfst planten. Het is een sterke vaste plant die jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Kies een zonnige plek in normale, niet te natte tuingrond. Zorg er wel voor dat de plant de ruimte heeft, de bladeren mogen niet teveel overgroeid raken door buurplanten.

Echinacea Hot Summer groep 1107.3mv
Echinacea ‘Hot Summer’

Combinatie

De platte ‘hoedjes’ van Echinacea combineren fraai met aarvormen van bijvoorbeeld prachtschaarde (Liatris spicata), salie (Salvia nemorosa) of ereprijs (Veronica-soorten). Maar ze staan ook prachtig met de ronde bloemknoppen van de vlambloem (Phlox), fijne bloemknoppen van de guldenroede (Solidago) en het siergras smele (Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’).(IVerde)

Echinacea `Summer Cherry' ®1
Echinacea ‘Summer Cherry’
echina5
Echinacea purpurea ‘Harvest Moon’  foto; IVerde Maayke de Ridder