De lente in huis met heestertakken en bolbloemen

In dezelfde periode als de vele soorten voorjaarsbollen die onze tuinen kleuren zijn er ook al de eerste bloeiende heesters . Bolgewassen en heesters zijn de ideale lentebodes in uw huis.

Veel van de mooie sierheesters die wij nu in de tuin kennen zijn niet de oorspronkelijk ingevoerde soorten, maar hybriden en cultivars , de resultaten  van gecompliceerde kruisingen. De moderne vormen overtreffen hun voorouders in schoonheid, winterhardheid en verscheidenheid aan bloemvormen en kleuren. 

Om het begin van de lente te vieren halen velen van ons de lente in huis. Bij de bloemist is er volop voorjaar te koop, denk daarbij bijvoorbeeld aan wilgenkatjes, gagel, magnoliatakken en niet te vergeten de Forsythia. De voorjaarstakken zijn goed te combineren met voorjaarsbloemen zoals tulpen, narcissen, hyacinten en seringen.

sering bloemstuk
Een arrangement met sering (Syringa)

De teelt van seringen voor snijbloemen is van oorsprong een typisch Nerderlandse teelt, vooral in de omgeving van Aalsmeer. De teelt waarbij de seringen in bloei worden getrokken is zeer arbeidsintensief.

Bij de seringen die u aanschaft bij de bloemist moeten de stelen goed schuin worden afgesneden en in handwarm water met heesterchrysal worden geplaatst.

viburnum arr
Viburnum, Trachelium, Matricaria

De Viburnum opulus (sneeuwbal) heeft als snijbloem dezelde behandeling nodig als de sering. De kleine bloemen kleuren van groen naar wit op de vaas. Deze snijbloemen laten zich goed combineren met andere snijbloemen. In de tuin verschijnen er na de bloei prachtige trossen knalrode bessen.

Tulpen arrangement
Tulpen arrangement

Bij de bloemist zijn tulpen vaak in veel kleuren verkrijgbaar, vaak zijn er ook gemengde tulpen in een bos (10 st.) verkrijgbaar. Door de tulpen laag in de vaas of pot te plaatsen hebben zij voldoende de ruimte om te kunnen groeien.

Er zijn soorten die omhoog blijven groeien en er zijn snelle groeiers die de tafel opzoeken. Iedere dag ziet uw tulpen boeket er anders uit. Ook mooi zijn de zgn. Franse tulpen met hun lange stelen, deze zijn wel vaak duurder dan de Hollandse tulpen.

tulp_algemeen1_2

Algemene tips voor de behandeling van snijbloemen;

  • Zorg voor een schone vaas
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe. Bij tulpen liever paar druppels bleek, ze groeien zonder voedsel al snel
  • Houtige gewassen zoals; sneeuwballen, seringen en Magnolia goed schuin afsnijden of met snoeischaar. In handwarm water met heesterchrysal
  • Gebruik geen hamer voor houtige gewassen dit doet meer kwaad dan goed
  • Zorg dat het blad aan de stelen niet in het water komt
amaryllis en Viburnum
amaryllis, Hypericum en Viburnum

Hippeastrum (amaryllis) zijn sterke snijbloemen en verkrijgbaar in veel soorten en kleuren. Door aan de onderkant van de dikke stelen elastiek of watervast-tape te doen voorkomt u het opkrullen van de steel.

14837

16715

De Narcis is in veel soorten als snijbloem te verkrijgen.  Vooral de kleinbloemige soorten zoals de Paperwhite hebben een sterke geur. Dat de Narcis niet bij andere bloemen zouden kunnen is een fabeltje, je moet er alleen wat meer moeite voor doen. Bij gebruik samen met andere bloemen kunt u op twee manieren te werk gaan;

  1. Snij de narcissen af en laat ze een dagje alleen in water staan voordat u ze gebruikt.
  2. Snij de narcissen niet af bij gebruik met andere snijbloemen, zodat het voor andere snijbloemen schadelijke slijm in de Narcis blijft.
Narcissus, Ranunculus, Tulipa, Rosa en Astrantia
Narcissus, Ranunculus, Tulipa, Rosa en Astrantia
Narcissen met tulpen
Narcissen met tulpen