De wonderschone Giardini La Mortella (Russell Page) in Italië

De bekende landschapsarchitect Russell Page kreeg in 1956 de opdracht van Lady Susana Walton, de echtgenote (van de van oorsprong Argentijnse) Engelse componist Sir William Walton, om het ontwerp te maken voor deze tuin. Belangrijk hierbij was dat ook de vulkanische rotsen op het terrein onderdeel moesten gaan uitmaken van het ontwerp.

lm1

lm9

Na enkele kleine aanpassingen kreeg het ontwerp van Russel Page groen licht. Page maakte hierbij handig gebruik van het omringde landschap om de suggestie te wekken dat de tuin groter leek dan dat deze toch al was. In de tuinarchitectuur wordt er dan gesproken over het zogenaamde geleende landschap, ook ontstonden er vanuit de tuin uitzichten op de  Middellandse Zee. De tuinen zijn gelegen aan de kaap van Zaro in de gemeente Forio op het eiland Ischia in Italië.

 

lm2

psket_3238546b
Russell Page (1906-1985) was één van de grootste landschapsarchitecten van de 20e eeuw.

La Mortella is verdeeld in een laag gelegen terrein (The Valley) en het hoger gelegen landschap (The Hill).  Er werden steunmuren gemaakt en paden aangelegd met treden om de hoogteverschillen voor bezoekers als iets natuurlijks te laten ervaren.

lm5

lm6

Vanaf het hoogste punt op The Hill is er een werkelijk adembenemend uitzicht over de baai van Forio. Hoewel de bezoekers dus ervaren dat ze in een grote tuin staan is de tuin in werkelijkheid ongeveer 2 ha. groot. Door het gunstige klimaat staan er veel aparte planten vanuit exotische oorden. De diversiteit van de beplanting, maakt van La Mortella een tuin met ‘botanische’ uitstraling..

lm3

Overal in de tuin zijn vijvers, fonteinen en waterlopen die het mogelijk maken om ook veel moerasplanten, als Papyrus,  lotussen en tropische waterlelies te tonen. La Mortella heeft op het terrein ook 3 kassen met prachtige namen als; the Victoria House, the Orchid House and the Temple of the Sun.

lm10

lm12

Belangrijke elementen van La Mortella zijn o.a. The Thai House, een rustige plek om even tot jezelf te komen omringd door pioenrozen, Bamboo en oosterse soorten Esdoorn.

lm11

lm4

Bekijk hier een video over La Mortella.