Rozen in de tuin: Ramblers maken het feest compleet

Misschien kunnen we klimrozen maar beter als leirozen omschrijven want ze zijn niet uitgerust om zelf te kunnen klimmen. De lange flexibele takken groeien direct vanuit de basis van de plant. Deze takken zijn vrij gemakkelijk te leiden langs bijvoorbeeld een muur, een pergola of een (fruit)boom.

De zgn. Ramblers maken enorm lange takken zodat u hier al snel het door u gewenste effect kan bereiken. Deze Ramblers bloeien in de regel één keer, maar door slimme kruisingen ontstaan er steeds meer soorten die de gehele zomer kunnen bloeien.

Rosa' Rambling Rector' and 'Adelaide d'Orléans'
Rosa’ Rambling Rector’ and ‘Adelaide d’Orléans’

De meeste Ramblers doen het prima tegen een op het zuiden of westen gerichte muur. Er zijn zelfs variëteiten die kunnen bloeien op een in de schaduw gelegen muur op het noorden gericht. Er kunnen ook mooie resultaten worden bereikt als u de leiroos in combinatie met bijvoorbeeld een clematis laat groeien.

Leirozen zijn over het algemeen zeer geschikt om tegen een bouwsel te leiden, op deze wijze kunnen zij meer hoogte(punten) geven aan uw tuin. Zorg wel voor een degelijk bouwsel om de uiteindelijke groei en uitbundige bloei te kunnen dragen.

Phyllis Bide
Rosa ‘Phyllis Bide’

De Ramblers van de bekende rozenveredelaar David Austin groeien snel, zijn gezond en bij een aantal van zijn Ramblers hebben de bloemen de kenmerken van de Engelse roos. De meeste Ramblers zijn uitbundige bloeiers waarbij de bloemen in trossen bloeien, vaak zijn dit enkelbloemige soorten. Vaak geuren zij ook heerlijk en laten we de rozenbottels niet vergeten. Vooral bij de in trossen bloeiende rozen zijn de takken vol kleine bottels een sieraad in de wintertuin.

Bobbie James
‘Bobbie James’
Rosa 'Debutante'
Rosa ‘Debutante’

Een beknopt overzicht:

 • ‘Albertine’ lichtrood, geurend, niet doorbloeiend.
 • ‘American Pillar’ kleine, enkele, roodpaarse bloei, niet doorbloeiend, sterke groei.
 • ‘Bantry Bay’ mooie en sterke doorbloeier, roodpaarse bloemen.
 • ‘Blush Rambler’ sterke rambler, geurend, licht roodpaars.
 • ‘Bobbie James’ sterke rambler, kleine witte bloemen, niet doorbloeiend.
 • ‘City of York’ gevulde lichtgeel tot wit, eenmaal bloeiend, sterke geur.
Rambler 'The Albrighton'
Rambler ‘The Albrighton’
 • ‘Dortmund’ grote enkele bloemenrood met wit hart, doorbloeiend.
 • ‘Händel’ doorbloeier met gevulde witte bloemen met paars randje.
 • ‘New Dawn’ doorbloeier met lichtrode geurende bloemen.
 • ‘Pink Cloud’ sterke roos, geurende roodpaarse bloemen, doorbloeier.
 • Veilchenblau‘ kleine gevulde roodpaarse bloemen, bloeit niet door.
 • ‘Zéphirine Drouhin’ doorbloeier, Bourbonroos, geurend, roodpaars.
De stand van David Austin Rozen op de RHS Chelsea Flower Show 2016
De stand van David Austin Rozen op de RHS Chelsea Flower Show 2015