Hans Clauzing Tuinfotografie: Helleborus op de kiek

Febuarifoto: Kerstrozen (Helleborus)

Er zijn weinig andere bloemen die de elementen zo durven te trotseren als de kerstroos (Helleborus). Ze bloeien bijzonder vroeg, vanaf de Kerst tot een maand of 3-4 daarna. De prachtige, hangende bloemen zijn vaak mooi geaderd en gespikkeld.

Ze komen voor in allerlei kleurschakeringen van zuiver wit, lichtgeel en groen, roze, donkerrood en zeer donkerpaars tot leikleurig blauw in allerlei subtiele mengsels.

Helleborus hybride
Helleborus hybride

Om de bloemen goed in beeld te krijgen ben ik hier wel door de knieën gegaan.
Steeds meer digitale spiegelreflexcamera’s zijn uitgerust met een kantelbare zoeker, wat het fotograferen vanuit lage standpunten een stuk comfortabeler maakt. Languit in het gras of in de aarde liggen, voor een mooie foto is gelukkig tegenwoordig niet meer nodig!

Zelf werk ik met een losse hoekzoeker (eens soort periscoop) die ik op de zoeker van mijn camera plaats, waardoor ik van bovenaf kan kijken.
Bij deze foto heb ik bewust de voorgrond betrokken, waardoor het gevoel van diepte wordt versterkt. Bovendien geeft het vage beeld van de sneeuwklokjes nog extra informatie over het seizoen waarin deze foto is gemaakt.

Mijn camera heb ik dicht bij een groepje sneeuwklokjes geplaatst en het objectief in de 160 mm stand gezet en gericht op de kerstrozen. Dit geeft ongeveer een vergroting van ongeveer drie maal. De stemmige sfeer van de foto wordt versterkt door gebruik te maken van tegenlicht.

WEBSITE