tsgw-google-translate

Bij moderne bedrijven horen moderne gebouwen en bij deze moderne gebouwen hoort modern groen. Steeds vaker wordt er gekozen voor moderne toepassingen van het groen zoals; groendaken, daktuinen en muurtuinen. Facebook is zo’n modern bedrijf en bij hun nieuwe hoofdkantoor (Menlo Park U.S.A) is het groen dan ook inventief en bovenal hip.

facebook 7
foto; Carol Moholt

Het gehele dak van het nieuwe pand is uitgerust met een daktuin vol met hippe elementen. Het pand is ontworpen door de bekende architect Frank Gehry, ook bij de tuin had deze architect een vinger in de pap. Door veel van de planten die thuishoren in deze omgeving te gebruiken is de impact van het pand op de natuur zo klein mogelijk. Wat plantsoorten en vierkante meters betreft is de natuur op deze plek er niet op achteruit gegaan.

facebook 6
foto; Carol Moholt

Groen heeft, en dat weten steeds meer bedrijven ook, een positieve uitwerking op de ‘Human Recources’. Mensen voelen zich in de nabijheid van ‘natuur’ prettig wat een goede uitwerking heeft op hun productiviteit. Het ziekteverzuim gaat drastisch omlaag bij open en groene gebouwen.

In het geval van het pand van Facebook heeft de ontwerper het omringende landschap verenigd met het groen op en in het pand waardoor er een zo ‘natuurlijk’ mogelijke beleving is.

facebook 5
foto; Carol Moholt

Daarnaast zijn er verschillende hippe elementen toegevoegd. Met als doel de creatieve hersenspinsels van de werknemers,  die zij krijgen door de positieve ambiance, om te zetten in concrete plannen. Hiervoor zijn er bijvoorbeeld moderne blokhutten om in te brainstormen en vindt je hier Whiteboards om de plannen vast te leggen.

In het gebouw werken 3000 mensen in één grote ruimte op de eerste verdieping. De laag daaronder is gebouwd om het gewicht van deze inmense daktuin te kunnen dragen. Het gewicht van deze tuin is vergelijkbaar met 5 verdiepingen van dit pand. De connectie van het binnen en buiten groen voelt heel natuurlijk aan.

facebook 4
foto; Carol Moholt

Het dak is tevens de locatie voor het populaire lunchcafé. Er worden veel sociale activiteten georganiseerd, zoals een ‘community herb garden’ die door vrijwilligers wordt onderhouden. Misschien wel het meest inventieve aan deze aanpak is dat door de eenvoudige structuur van het gebouw er kosten werden bespaard waardoor de aanleg van de daktuin mogelijk was.

facebook 3
foto; abcnews.go.com

De invulling van de daktuin is ontworpen en aangelegd door CMG Landscape Architecture uit San Francisco.

facebook 2
foto; abcnews.co.com