De 10 fraaiste klassieke tuinen van Groot Brittanië op een rij

Liefhebbers van Tuinreizen komen graag naar het Verenigd Koninkrijk, er zijn dan ook maar weing andere landen waar het tuinieren zo populair is als op dit eiland. Daar zijn en mogen de Britten dan ook best trots op zijn.

De vele tuinen bij landhuizen, kastelen en paleizen vormen het Britse groen cultureel erfgoed. Sommige blijven trouw aan de oorspronkelijke stijl en vormen als het ware een tuinmuseum, andere gaan meer met hun tijdsgeest mee en weten vele te inspireren als trendzetter.

Crathes Castle & Gardens, Aberdeenshire

form 2

form 3

De ommuurde tuin  van Crathes Castle is bijna 400 jaar oud. De tuin is aangeplant met een breed sortiment ongewone planten. De tuin vol kleur en geur heeft jaarrond altijd iets te bieden voor de bezoekers. Er zijn prachtige borders met vaste planten, gazons, historische taxusbomen en kassen. WEBSITE

Arley Hall, Cheshire

form 4

form 5

Het meest bekend is deze tuin met de borders van kruidachtige. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de eerste van zijn soort in het V.K. Het formele gedeelte van deze tuin is ruim 4 ha groot.  Verder is er een prachtige rozentuin, een Italiaanse tuin en bostuin. WEBSITE

Chatsworth, Derbyshire 

form 6

form 7

De eigenaar van dit landgoed was de mede-sponsor en inspiratiebron van de prijswinnende tuin – door Dan Pearson ontworpen – op de RHS Chelsea Flower Show 2015. De tuin van Chelsea krijgt dit jaar een vaste plek op het grote landgoed.

De tuin heeft zich al ruim 450 jaar weten te ontwikkelen tot de prachtige tuin die het nu is. De ruim 50 ha formele tuin is verdeeld in een labyrint, rotstuin, rozentuin, Cottagetuin en een Italiaanse tuin. De tuin is ook bekend om zijn fonteinen en waterlopen. De 7 km lange route door het bosgedeelte bevat een historische collectie van zeldzame bomen en heesters. WEBSITE

Wollerton Old Hall Garden, Shropshire

form 1

form 1a

Deze formele tuin heeft drie noord-zuid en drie oost-west zichtlijnen. Hagen, muren en paden verdelen de tuin in tuinkamers met elk hun eigen stijl en thema. De tuin heeft een groot sortiment planten met belangrijke collectie’s van Clematis, Salvia, Phlox en rozen. WEBSITE

Formele tuinen kenmerken zich door een streng symmetrische indeling. De plantenbedden worden omzoomd met lage haagjes van (meestal) Buxus. De tuinen worden omsloten door muren ter bescherming van de gewassen door wild en wind. Ook ontstond er een gunstig microklimaat door deze muren waardoor het soms wel enkele graden warmer is binnen deze omheining. Tegen de zuidzijde van wanden werden fruitbomen geplaatst. 

Aberglasney House & Gardens, Wales

form 8

form 9

Aberglasney’s unieke taxustunnel is, naar men denkt. aangeplant in de 18e eeuw. Deze groene tunnel brengt u naar een 5 ha grote kloostertuin. Binnen de muren van deze tuin staat een geweldige plantcollectie met veel tropische en subtropische planten zoals: orchideeën, palmen, magnolia’s en cycads. WEBSITE

Helmingham Hall, Suffolk

form 10

form 11

Dit bijna 200 ha grote landgoed heeft een mooie klassieke parterre en een ommuurde keukentuin. De borders met veel vaste planten worden afgewisseld door tunnels van o.a Lathyrus. Aan de andere zijde kunt u een groot hertenpark en een knopentuin vinden. WEBSITE

Bij de oude kloosters was de formeel ingerichte tuin omringd door gebouwen. De tuin deed dienst als plek om voedsel te verbouwen en kruiden voor medicijnen. Later kreeg de formele tuin, dan vaak aangelegd bij kastelen en landgoederen, er functie’s bij zoals gedeeltes waar bloemen werden gekweekt ter decoratie in de landhuizen.

Waddesdon Manor, Buckinghamshire

form 12

form 13

Deze laat-negentiende eeuwse tuin is destijds aangelegd door de bekende familie Rothschilds. Deze gefortuneerde familie was aanhanger van de Victoriaanse tuinstijl, dit is nog goed te zien in de parterre aan de zuidkant. een aantal van maar liefst 19.000 planten vinden jaarlijks hun plek in de borders. Verder is er een gerestaureerde voliéretuin en een rozentuin van ongekende schoonheid. WEBSITE

Hatfield House, Hertfordshire

form 14

form 15

Elizabeth I heeft in dit oude tudor-paleis een groot gedeelte van haar jeugd doorgebracht. De tuinen hebben een oppervlakte van ongeveer 20 ha. Hoogtepunten in de tuinen zijn de zonnewijzertuin en de knopentuin. Bij een bezoek in het voorjaar kunt u in de bostuin genieten van massa’s narcissen en ‘Bluebell’s’. De tuin aan de oostkant heeft een aantal elegante parterre’s met vormsnoei en ongewone planten.

(Website momenteel buiten gebruik.)

Rond het jaar 1500 krijgen de tuinen een ruimer karakter in plaats van het naar binnen gekeerde van de middeleeuwen. De muren maken bij veel tuinen plaats voor grachten en hagen. Tuinen werden statussymbolen voor de wel gefortuneerde eigenaren en dienden vanaf dan ook ter ontspanning. Er kwamen rozenperken en kunstvoorwerpen op hoeken van paden en in vierkanten, versieringen met bogen, loofgangen, priëlen, fonteinen, waterlopen, grasperken, doolhoven, en bomen in vormsnoei.

Chelsea Physic Garden, London

form 16

form 17

Deze speciale tuin in Londen heeft een collectie van ruim 5000 verschillende plantsoorten. Al de planten zijn historisch, eetbaar of hebben een medicinale eigenschap. In de ommuurde tuin staat een olijfboom welke de grootste in het V.K. is en de meest noordelijk gelegen grapefruit-boom. Door de gehele tuin gelegen vindt u een collectie van honderd  bijzondere bomen. Het is een relatief kleine tuin (2 ha) met een prachtige collectie bomen en planten. Vergeet niet een kijkje te nemen in de kassen waar ook een mooie varentuin is te vinden. WEBSITE

West Dean Gardens, Sussex

form 18

form 19

Deze tuinen met een oppervlakte van 45 ha. heeft een plantcollectie waar zelfs de beste tuinier nog inspiratie van krijgt. De tuinen hebben al veel prijzen mogen ontvangen. Alleen al de 16 kassen op het landgoed zijn de moeite waard. WEBSITE