Ellen van der Peet – Wakker? Tuintrends 2016: alles mag, niets moet.

We zijn begonnen aan 2016, en hoe. Ons land werd deze eerste week in januari in twee klimaatzones verdeeld. Boven ons hoofd vocht de kou uit Siberië met de warme lucht uit het zuiden. De een duwde de ander kilometers heen en weer. “Ik zit in coderood”, zucht mijn gesprekspartner aan de telefoon. Het is bijna niet voor te stellen in het zuidwesten waar ik verblijf en het onveranderd warm is voor januari. Na de milde decembermaand die voor asperges op de kersttafel zorgde en ons allen in de war bracht, is de nieuwe situatie bijzonder interessant.

6-vorstfoto
Vorige winter in mijn tuin.

Als koning winter het zuiden links laat liggen, kunnen we gaan vergelijken hoe het onze tuinen vergaat. Hoe planten reageren op de compleet verschillende omstandigheden na de gezamenlijke warme maand. Met enige jaloezie kijk ik naar de vorstfoto’s uit het noorden, het levert na eenmaal schitterende plaatjes op naast een hoop ongemak.

gauracherry
Vorige winter in mijn tuin.

Maar nu ben ik vooral benieuwd of mijn in de knop staande Gaura’s die in Andalusië in het zuiden van Spanje de hele winter bloeien er bij mij ook in slagen echt in winterbloei te komen. En dus kruis ik toch mijn vingers voor het uitblijven van echte vorst. Jammer voor mijn konijnen die in hun wintervacht met bijbehorende bontkragen de winter doorbrengen. Zolang het geen 20 graden wordt, zal het niet té warm voor ze zijn.

hazenpootje
Een zacht grasje in mijn tuin.

Het schattige, aaibare en superzachte (vooral het blad) eenjarige grasje: Lagurus ovatus oftewel hazenstaart kwam pas in september in bloei na een late zaaipoging (normaal is juni/juli). ‘Net op tijd’, dacht ik om nieuw zaad te kunnen winnen voor een volgend seizoen. Maar dat pakt heel anders uit. Het grasje bloeit maar door en er is een nieuwe combi in de maak met de ‘Irissen reticulata’ die snel omhoog schieten. Er ontstaan misschien combinaties in de border, die zorgvuldig geplande opvolgende bloeicombinaties volledig in de war kunnen schoppen. Anarchie in de border, ik verheug me er op.

4-pluktuin
Foto gemaakt in de pluktuin Bosschenhoofd.

Het was ook weer heerlijk om tuinontwerper Albert Tielens van Tielens tuinen in mijn eigen woonplaats te spreken. Hij zegt: “Waarom moet iets in de tuin, omdat mijn moeder het deed?, of haar moeder? Als mensen aan me vragen wat ik van hun tuin vind, ga ik niet meten. Dat kan hooguit met vakgenoten, iedere tuinliefhebber moet vooral doen wat hij of zij met liefde doet. Bloemenborders aanleggen om boeketten te plukken, een wilde grasmat nauwelijks maaien (terwijl ik dat drie keer per week doe). Het planten van een bloeiende bonte kleurenmix , wie ben ik om daar wat van te vinden? Als hij of zij er maar gelukkig van wordt.” Alles mag, niks moet dus.

3-lipkjeschat
Bron van inspiratie, foto gemaakt in de tuin van Lipkje Schat, o.a. te zien tijdens de Tulpenroute Noordoostpolder 15 april t/m 8 mei 2016.

Wat moeten we in dit kader met de trendthema’s die de groenbranche ons voorlegt? Wat is een trend eigenlijk? Van Dale zegt erover: 1. Een ontwikkelingslijn, neiging, richting. 2. Mode: de nieuwste trends. Wakker is hét trendthema van 2016. Ik lees:

onder invloed van economische, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen verandert er van alles om ons heen. En dan gaat het nog even verder over de technologische ontwikkelingen.

Wat een open deur. Is er een jaar geweest in de recente geschiedenis wat dit thema niet had kunnen hebben? Een invulling aan betekenis 1 levert het in ieder geval niet op. Vreemd is ook dat juist ontwikkelingen de natuur aangaande niet genoemd worden (klimaat, afname biodiversiteit). Ik lees verder: de Groenbranche Trends 2016 zijn een vertaling van deze ontwikkelingen specifiek gericht op de groene branche, voor toepassing zowel binnenshuis als buitenshuis. De Groenbranche Trends 2016 omvatten drie stijltrends die ieder een ander type consument aanspreken, te weten: Connect The Story (duurzaam, natuurlijk), Reconsider Space (strak, grafisch, Mondriaan, was al te zien op Chelsea 2015) en The World Beyond (sprookjesachtig, weelderig, bijbehorend kleurgebruik paars, pastel lila, roze, blauw en groen. Als ik de bijbehorende stijlplaatjes bekijk, zie ik de terugkeer van de romantische tuin.).

5-vanderzwan
Goed voorbeeld van een kindersprookjestuin. Foto door mij gemaakt in de tuin van de familie Van der Zwan, open tuindagen Zeeland.

Ben je er nog? Het zijn net filmtitels, sterker nog The World Beyond is de titel van een griezelfilm uit 1978… Niet zo heel sprookjesachtig. Waarom de behoefte om dit in het Engels vast te leggen, terwijl ook onze taal zo rijk is aan kleur en klank, of is dit voor de export? Het gaat in ieder geval om de invulling van definitie 2: modetrends voor de tuin, die een jaar duren, want in november 2016 worden de nieuwe trends bekend gemaakt. Het komt op ons af in folders en wat je met een beetje goede wil tuinprogramma’s zou kunnen noemen. Een geruststellende gedachte, het is niet anders dan kledingcollecties die wisselen dus en vintage is gelukkig ook daar hip. Haal eruit wat je aanstaat en blijf vooral je eigen ding doen. Je kunt genieten van wat anderen creëren maar het hóeft niet op een andere manier. En perfect bestaat niet. Want ook de mooiste tuinen hebben eigenaren die blijven zien wat beter kan. Ook zij worden overvallen door spontane verrassingen, afgeknabbelde dahlia’s en omgewaaide riddersporen. Blijf vooral je zelf, ook in de tuin.

1-IMGP1880.JPG,kikker

In mijn eigen tuin zet ik de trend door die ik al lang geleden heb ingezet: groen, bloemen, natuurlijk, zonder gif en diervriendelijk. En natuurlijk verander en verbeter ik. Tenminste zoals ík dat zie als verbeteringen, misschien vindt een ander juist de oude situatie aangenamer. Tuinjaar 2016 gaat in ieder geval interessant worden. Dat het ook voor jou een mooi tuinjaar mag worden. Mochten mijn Gaura’s in maart tegelijkertijd met de eerste narcissen in bloei staan, dan laat ik het weten.

Mijn World Beyond:

eigentuinsprookjedef
Toorts heeft zich spontaan gevestigd in mijn tuin en zaait zich soms symmetrisch uit.

Ellen van der Peet is groenjournalist, schrijft voor groentijdschriften en op haar blog www.groenjournalistiek.nl , doceert aan de School voor Journalistiek. Tuiniert inmiddels 27 jaar, sinds 2005 op zandgrond in Hoeven Brabant. Noteerde als kind de bestellingen voor het bedrijf van haar ouders, een handel in tuinbenodigdheden. Plukt bloemen sinds ze kan lopen.