Wat we kunnen verwachten op RHS Chelsea Flower Show 2016

CHELSEA_-__Breast__3306712k
Het nest van Tom Hare in de Breast Cancer Haven-tuin van Sarah Eberle (2015)

Met de voorgaande editie nog vers in ons geheugen kunnen wij alweer vooruitblikken naar de RHS Chelsea Flower Show 2016.  De terugkeer van tuinontwerpers naar de show en veel nieuwe gezichten zijn slechts enkele hoogtepunten.

Vanaf jl. 1 december zijn de tickets al te bestellen.

Van oudsher is de show opgedeeld in: het Great Pavilion waar kwekers hun (nieuwe) producten tentoonstellen, de Show Gardens waar bekende tuinontwerpers en tuinarchitecten hun kunsten vertonen en de Artisan en Fresh Gardens waar gewerkt wordt volgens concepten.

chelsea-bankofcana_3308973k
Bank of Canada Garden (2015)

The Great Pavilion

Het hoogtepunt in deze gigantische tent wordt dit jaar de centrale stand van kwekerij Bowdens (Devon). Deze kwekerij is al in het bezit van enkele ‘Gold Medals’. Bowdens pakt uit met een compleet treinstation, inclusief een stoomlocomotief uit 1920.

Millais Nursery gaat dit jaar tijdens de RHS Chelsea Flower een ‘Walk Through’ stand verzorgen voor de 100-jarige Rhododendron Society. Het gaat een reis door de tijd worden met grote soorten zoals die honderd jaar geleden in trek waren tot de meer compacte soorten en variëteiten die er tegenwoordig worden gebruikt. Tussen de ruim 100 exposanten zitten wederom enkele nieuwkomers zoals; Tom Smith Plants, Hogarth Roses en Love the Plot You’ve got.

chelseaaward4
Winnende tuin van Dan Pearson (2015)

Show Gardens

Een van de hoogtepunten in 2016 is de terugkeer van de ‘Multi-award winning’ tuinontwerper Cleve West, zijn inspiratie is een oud eikenbos in het Exmoor National Park waar hij tijdens zijn jonge jaren veel tijd doorbracht. De tuin heeft als sponsor  M&G Investments. Voor dit ontwerp worden stenen gedolven uit het Forest of Dean. Een gravel en stenen pad met daarlangs een beplanting van echte bosplanten brengt je naar een verzonken terras en vijver.

chelsea004

Diarmuid Gavin won in 2011 al een gouden oorkonde en gaat deze editie van de RHS Chelsea Flower show proberen dit resultaat te evenaren. De tuin krijgt de naam The British Eccentrics Garden. In zijn ontwerp heeft hij o.a. een folly, veel vormsnoei en een verzonken Italiaanse vijver verwerkt.

Andere hoogtepunten zijn de terugkeer van Chris Beardshaw naar Chelsea,  nieuwkomers Chihori Shibayama & Yano Tea uit Japan met hun Oost West tuin, James Basson met de L’Occitane tuin, Jo Thompson met de Chelsea Barracks Garden. Ook zijn Hugo Bugg en Andy Sturgeon van de partij in 2016.

De Artisan en Fresh Gardens

Peter Eustance heeft een ontwerp gemaakt waar muziek in zit, hij liet zich voor deze tuin inspireren door de wereldberoemde percussionist Dame Evelyn Glennie. De beroemde tuinontwerper Sarah Eberle maakt een tuin voor Viking Cruises gebaseerd op de drijvende tuinen van de Mekong rivier in Cambodja. Juliet Sargent maakt haar debuut in 2016 met een fresh garden die aandacht vraagt aan slavernij toen en nu. Martin Cook en Gary Breeze maken een tuin in een kubus van 2,5 meter.

Statistieken

  • jaarlijks ongeveer 165.000 bezoekers
  • 500 exposanten
  • 33 dagen zijn nodig om de show gardens op te bouwen
  • Dit jaar meer showtuinen in totaal 16,  8 Artisan Gardens en 6 Fresh Gardens.
  • Het grote paviljoen beslaat 12.000 m2

Een compleet overzicht van alle deelnemers kunt u hier vinden;

RHS Chelsea Flower Show (24 – 28 Mei 2016)
23 mei  Press Day
24 – 25 mei RHS members only
26 – 28 mei RHS members and non-members

24 – 27 mei  8.oo – 20.00 uur
28 mei 8.oo – 17.30 (sell off begint om 16.00 uur)

Locatie: Royal Hospital, Chelsea, London SW3 4SL

De entreeprijzen liggen tussen de 23 en 68 Britse ponden.