TuinenStruinen Top 10 van 2015

De tien best bekeken berichten van 2015.

10 (nieuw)

Een mooie haag is de trots van iedere tuinbezitter.

1000979
Rozenhaag.

Een haag is wel zo’n beetje de oudste manier om een grens aan te geven. Hagen kunnen dienen als afbakening en bescherming. Hagen zijn ook vaak de plekken waar veel vogels voedsel en bescherming zoeken. Een haag kan ook een mooie achtergrond vormen voor uw beplanting. Door de opkomst van vaak foeilelijke bouwmarkt-schuttingen heeft de haag het moeilijk gekregen. Tijd om de schutting te vervangen voor een fraaie groene muur: Schutting eruit – Haag erin! (lees bericht)

9 (1) 

Ineke Greve: “Aan elk feestje komt een einde.”

ineke topiary
fotografie: Gert Tabak

Een tuin als die van Huys de Dohm mag op TuinenStruinen niet ontbreken en zeker niet als de eigenaar en tevens First Lady van de Nederlandse tuinenwereld Ineke Greve dit jaar ook haar 80ste verjaardag viert  . De tuinen die zij heeft ontworpen en aangelegd rond Kasteel Huys de Dohm in het Limburgse Heerlen zijn in feite een must voor iedere tuinier. “Mijn wens is een inspiratie te zijn voor iedere tuinbezitter. Elk facet van het tuinieren heb ik beleefd en hier vastgelegd. En nog steeds is de tuin in beweging” aldus Ineke Greve. (lees bericht)

8 (nieuw)

Ton ter Linden – Van Jac. P. Thijssepark tot De Veenhoop.

gt 4 ton blanco

Door Gert Tabak. In de provincie Friesland, in het noorden van Nederland, hebben de tuinontwerpers kunstschilder Ton ter Linden (78) en zijn partner fotograaf Gert Tabak (56), een tuin aangelegd rond hun landhuis. (lees bericht)

7 (nieuw)

De impact van Grassen.

gt 1

Grassen zijn lange tijd door veel tuiniers genegeerd. Vooral de laatste jaren is daar flink verandering in gekomen. De coventionele border maakt steeds vaker plaats voor een border met een meer natuurlijke uitstraling. Bij deze naturalistische benadering van een beplanting speelt transparantie een belangrijke rol, grassoorten zijn daarbij bij uitstek geschikt. De lange tijd dat gras er aantrekkelijk uit ziet en de betrouwbaarheid zijn ook zeker enkele redenen waarom we in steeds meer tuinen grassen tegenkomen. (lees bericht)

6 (nieuw)

GO WILD! 8 – Geschiedenis van de Natuurstijl in de tuin.

gravetye mixed borders cover

De laatste jaren is er volop belangstelling voor de Natuurrijke Tuin. In ons eigen land waren het tuinpioniers zoals o.a. Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden die internationaal bekendheid kregen met deze tuinstijl als Dutch Wave. Ook in andere landen waren er ondertussen tuinontwerpers, als bijvoorbeeld: Dan Pearson en Roy Diblik, drukdoende met hun ontwerpen waarin voornamelijk vaste planten (en grassen) een plek kregen. De New Perennial Movement was geboren! (lees bericht)

5 (nieuw)

Combineren met vaste planten in de border.

23. detail van het Zwarte bordertje (aug)
detail van het Zwarte bordertje (aug) Foto: Gert Tabak

Vaste planten staan momenteel volop in de belangstelling. Deze groep planten heeft dan ook vele positieve eigenschappen waar we zeker gebruik van moeten maken. De keuze aan vaste planten is de laatste jaren flink veranderd en uitgebreid.
Vaste planten kunnen een belangrijke rol spelen in allerlei tuinstijlen. Bij een klassieke border zijn eigenschappen zoals kleur en hoogte belangrijker dan bij een ‘natuurlijk’ ontwerp. (lees verder)

4 (3)

Een gids voor het maken van een ‘Natuurlijke tuin’.

po 2 cubic

De natuurlijk ogende tuin wint steeds meer terrein in De Lage landen. De vaak als stijfjes ervaren traditionele borders waarin de planten zijn gerangschikt van laag naar hoog, als ware het een ouderwetse klassenfoto, worden steeds vaker omgetoverd in stukjes geschapen natuur. Internationaal heeft Nederland hier al vele jaren hoog aanzien in en wordt er gesproken over de “Dutch Wave”. De aanpak die onze landgenoot Piet Oudolf hierin hanteert wordt wereldwijd gezien als de nieuwe standaard en heeft van Piet Oudolf de meest invloedrijke tuinarchitect ter wereld gemaakt. Nu is het ook de tijd om aan uw border te werken en plannen te maken voor het voorjaar, denk daarbij ook eens aan een natuurlijke border en wordt ook pionier van een nieuwe manier van tuinieren! GO WILD! (lees bericht)

3 (nieuw)

GO WILD! Een wilde bloemenweide in de tuin.

Mengsel-G1-IMG_0119

In Nederland zijn een aantal gespecialiseerde kwekers bezig met het kweken, drogen en samenstellen van deze zadenmengsels. In het Noord-Hollandse Wervershoof zijn Jos Groen en Petra Hageman met hun kwekerij De Bolderik al vanaf 1987 bezig met het kweken en samenstellen van zadenmengsels bestaande uit inheemse flora. De Bolderik levert ca. 250 soorten inheemse bloemzaden in eigen beheer. Door leverantie grotendeels van eigen kwekerij kan soortechtheid van de zaden beter worden gewaarborgd. Bovendien hebben zij door jarenlange ervaring veel kennis op het gebied van inheemse flora, natuurlijk groenbeheer en productie en verwerking van zaden. Uit praktijkervaring is gebleken dat de beste resultaten worden bereikt met pure bloemzaadmengsels, zonder toevoegingen van graszaden en / of vulstoffen. (lees bericht)

2 (6)

David Austin rozen voor de gemengde border.

rb18

In de ruim 45 jaar dat David Austin rozen kweekt heeft hij inmiddels zo’n 800 nieuwe variëteiten op zijn naam staan. Al zijn rozen ruiken nog echt ouderwets lekker en hebben over het algemeen dikgevulde bloemen met zachte pasteltinten en juist deze eigenschap maakt deze rozen uitermate geschikt voor in de gemengde border. (lees bericht)

1 (nieuw)

Een border á la Ton ter Linden.

bttl4 cover

De bekende tuinier en tuinontwerper Ton ter Linden heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn hoge en overweldigende borders. De borders met hun natuurlijke uitstraling en subtiele overgangen in kleur hadden een betoverend effect op velen.
In Ton’s tuinen in het Drentse Ruinen kregen zijn borders voor het eerst vorm. Jaarlijks werden deze tuinen dan ook door vele duizenden tuinliefhebbers bezocht. De inspiratie voor zijn borders deed hij tijdens zijn jonge jaren op in het Amstelveense Jac. P. Thijssepark. Toen hij jaren later de gelegenheid kreeg om samen met Anne van Dalen een boerderij met meer dan een hectare grond te kopen begon Ton zijn droom te verwezenlijken. (lees bericht)