De 10 fraaiste Woodland Gardens van Groot Brittanië op een rij

Tuinieren is al vele eeuwen een vastgewortelde traditie in Engeland. Veel van de tuineigenaren laten maar al te graag hun fraaie resultaten delen met bezoekers. Open tuinen zijn hier zo’n beetje uitgevonden.   Groot Brittanië is dan ook het ideale land om verschillende tuinen te kunnen bezoeken.

De grootste concentraties aan tuinen bevinden zich in Sussex, Surrey, Kent en de Cotswolds. Er worden veel tuinreizen naar de Britse eilanden georganiseerd maar als u graag zelfstandig tuinen wilt gaan bezoeken dan is het gele boekje van het National Garden Scheme een aanrader.

De woodland Gardens die u hieronder aantreft zijn vrijwel allemaal te vinden op de grote estates van Engeland. De landschapstuinen gaan vaak over in de woodland Gardens (bostuinen) met maar al te vaak prachtige collecties Magnolia, Rhododendron, Camellia en in het voorjaar ook de vele velden vol bolgewassen.

Holker Hall & Gardens, Cumbria

holker estate

Deze onberispelijk onderhouden tuin van +/- 10 hectare is opgedeeld in een bostuin en een formeel gedeelte. Bovendien is er nog eens 90 hectare park met een natuurlijke beplanting. Hoogtepunten hierbij zijn de prachtige vergezichten vol rhododendrons. In de lente is de bostuin bedekt met een tapijt van voorjaarsbollen, waarvan veel ongewone soorten. Website.

Thorp Perrow Arboretum, Yorkshire

thorpe perrow

Thorp Perrow heeft een grote collectie van grote en zeldzame bomen en struiken. In het voorjaar is het arboretum van ongeveer 40 hectare bedekt met een uitgebreide aanplant van narcissen, de grootste collectie van Noord Engeland. Vervolgens kunt u hier de Bluebells bewonderen opgevolgd door velden vol wilde bloemen. Website.

Bodnant Garden, Wales

laburnum_arch_bodnant_garden_gwynedd_wales-1400x1050

Deze bekende tuin van ongeveer 50 hectare heeft prachtige uitzichten over de vallei van Snowdonia. De tuin is o.a. bekend van de lange tunnel bedekt met Laburnum (gouden regen) in mei. Rond het huis vinden we zowel formele als informele tuingedeeltes. Verder richting de vallei (Dell) een werkelijk prachtige wilde natuurlijke tuin. Hier staan planten uit alle delen van de wereld, mogelijk door het microklimaat in de vallei. Verder staan er in de tuin collecties van rhododendrons, camellia’s en Magnolia. Website.

Dorothy Clive Woodland Garden, Shropshire

dorothy clive

Deze woodland-tuin van +/- 6 hectare staat bekend om de prachtige oude steengroeve waar eikenbomen bescherming bieden voor rhododendrons, azalea’s, en gouden regen. In de bostuin staan ongeveer 120 soorten planten die eetbaar zijn. De paden in de tuin lopen langs borders vol met Azalea, Camellia, narcissen en rozen. Website.

Westonbirt Arboretum, Gloucestershire

Westonbirt_Arboretum_1_(1)

Dit historisch Victoriaans landschap huisvest een internationaal belangrijke collectie bomen en heesters. Er zijn 15000 bomen voorzien van een label en afkomstig uit Groot Brittanië, China, Noord Amerika, Japan en Chili. De tuinen staan bekend om hun prachtige kleuren in de herfst, waarbij de Japanse esdoorns een hoofdrol hebben. Website

The Savill and Valley Gardens, Berkshire

savill valley

Een collectie Rhododendron, een heidetuin, collecties Azalea, Magnolia, kers, Hydrangea en nog veel meer houtige gewassen kunt u hier vinden op ruim 60 hectare. Verder is er nog een mooie lentetuin, borders met kruidachtige en een rozentuin. Website

Castle Hill Gardens, Devon

castle-hill-gardens

Deze ruim 20 hectare 18e eeuwse landschapstuin rondom Castle Hill bevat o.a. een grote collectie Follies en Tempels gebouwd door elke generatie huiseigenaren. De 18e eeuwse Holwell tempel staat op een prachtige locatie aan de rand van het boslandschap. De bostuin is royaal voorzien van Camellia´s, magnolia´s, rhododendrons, Azalea´s, hydrangea´s en eucryphia´s. In de bostuin zijn enkele formele gazons aangelegd, dit zijn de Millennium Garden en ook een ommuurde tuin. Website.

Rhododendron Garden, Bowood, Wiltshire

bowood5

De Bowood Garden staat bij velen op het verlanglijstje om te bezoeken. Gedurende het voorjaar is het genieten van prachtige vergezichten van kleur en schoonheid. De bostuin wordt gezien als een van de mooiste in het land. Het is een ware oase van azalea´s, magnolia´s en rhododendrons op een oppervlakte van 25 hectare. De tuin wordt omringd door nog eens 50 hectare landschapstuin ontworpen door niemand minder dan Lancelot – Capability – Brown. Website, Artikel.

Exbury Gardens, Hampshire

exbury

Deze 90 hectare tuin is bekend om zijn Rotschild Collection of Rhododendron´s, Azalea´s, camellia´s en bijzondere bomen en heesters. De rhododendrontuin alleen al huisvest meer dan tienduizend soorten. De bomencollecties zorgen voor een spectaculair uitzicht in de zomer en herfst. Website. Video

Caerhays Castle, Cornwall

Caerhays-Castle_4093-e1422010581243

Caerhays Castle heeft een spectaculaire bostuin van meer dan 50 hectare groot. De voorjaarstuin heeft zijn bestaan te danken aan een van de vroegere bewoners. J.C. Williams ondersteunde de vroege expeditie´s van George Forrest en Ernest Wilson, deze pioniers zorgden ervoor dat er meer plantenkennis kwam over de planten van China: Rhododendron, Camellia, Magnolia en veel geslachten van esdoorn en eiken. Website. 

Binnenkort de fraaiste formele tuinen van het V.K. op een rij.